După o perioadă mai blândă, iarna (re)vine

După o primă jumătate a lunii decembrie în care hotarul dintre toamnă și iarnă continua să fie unul incert, în următoarea perioadă iarna va prelua controlul. Ninsorile ce le așteptăm în următoarea perioadă sunt rezultatul unei arii de joasă presiune ce are tendința de a retrograda. Cantitativ, aceste precipitații nu vor fi abundente, fapt ce se poate observa și pe materialul cu distribuția stratului proaspăt de zăpadă ce urmează a se depune în următoarele trei zile.

Totuși, regiunile nordice ale Moldovei, fiind mai apropiate de centrul ariei de joasă presiune, vor beneficia de precipitații mai importante cantitativ, unde și stratul de zăpadă va fi de 10 cm sau chiar mai mult.

Esimare cu distribuția stratului de zăpadă proaspăt depus – Moldova până la 17.XII.2018, ora 00:00 L.T.

La aceste ninsori se vor adăuga și unele intensificări ale vântului, condiții pentru apariția viscolului. Pe șosele va fi înlesnită producerea poleiului.

Cum va evolua vremea de duminică-luni încolo vom vedea în viitoarele modelări atmosferice. Pe acest fond, de îndată ce apar modificări notabile, acestea vor fi analizate și prezentate aici, pe Meteo Moldova. Așa cum prezenta și colegul Lucian Sfîcă, acest decembrie pare să fie mult mai apropiat de ce reprezintă un debut de iarnă în această parte a Globului (©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.