Un sfârșit cât se poate de normal de toamnă

Ultima perioadă a toamnei în curs s-a caracterizat printr-o secetă pronunțată la nivelul întregii Moldove. Situația în cauză a fost cu atât mai îngrijorătoare în sectorul agricol, unde au fost probleme în efectuarea însămânțărilor de toamnă.

Ultimele zile au adus precipitații slabe peste cea mai mare parte a Moldovei, temperând foarte puțin din această secetă. Concret, aceste precipitații s-au înregistrat în intervalul 12-15 noiembrie 2018, când arealul Moldovei a fost traversat de un nucleu depresionar de altitudine.

Conform materialului atașat, cele mai însemnate cantități de apă s-au cumulat în zona montană, cât și prin regiunile centrale ale Moldovei. Ca o medie, pe unde a plouat mai serios, cantitățile de apă cumulate au fost de 8 până la 16 mm.

Cantități de precipitații cumulate în intervalul 6-15.XI.2018 – Moldova (Click pe imagine pentru detalii)

După aceste zile caracterizate de o vreme închisă și cu ploi slabe cantitativ, ba chiar și ceva lapoviță, următoarele două zile vor caracteriza o vreme stabilă și rece, precipitațiile se vor semnala pe arii restrânse. Probabilitatea mai ridicată de apariție a acestora va fi în zona montană, unde vor predomina ninsorile.

Conform actualelor modelări atmosferice, după acest scurt episod de toamnă târzie, la orizont se întrevede un proces de încălzire, chiar unul destul de pronunțat, prin sudul provinciei. Va fi un transport de aer cald, de natură tropicală, ce va aduce maxime generoase pentru o bună parte a Moldovei la această dată din an.

Pe baza materialului cartografic, cu distribuția temperaturilor maxime anticipate pentru ziua de 21 noiembrie 2018, considerată a fi cea mai caldă zi a săptămânii viitoare, pe sudul provinciei sunt de așteptat și maxime ce se vor apropia de 20°C. Valori generoase sunt de așteptat și prin regiunile centrale ale acesteia. Acum totul depinde și de plafonul de nori stratiformi, acesta fiind destul de dificil de prognozat unde și cât va dura.  În funcție de acesta, valorile termice estimate pot suferi modificări notabile în raport cu cele estimate . Așadar, nu ar fi excluse surprize.

Temperaturi maxime estimate 21.XI.2018 – Moldova (Click pe imagine pentru detalii)

Vremea caldă ce o vom aștepta la începutul săptămânii viitoare va fi rezultatul activițății depresionare din bazinul central al Mării Mediterane, combinat cu un areal de mare presiune centrat pe estul Europei. Moldova va fi situată în plin termocuplaj constituit între cele două centre amintite, condiții în care circulația atmosferică va fi una sudică, ideală și pentru transportul de aer cald, tropical, ce ne va aduce vremea deosebit de caldă din prima jumătate a săptămânii următoare, cel puțin…

După acest interval, conform actualelor modelări atmosferice, se întrevede o răcire a vremii, dar nu va fi una susținută, care să înlesnească instalarea iernii, mult trâmbițată de unii sau de alții. Rămâne să vedem ce se va întâmpla de atunci înainte, în acest amalgam al modelărilor atmosferice(©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.