Un prim strat de zăpadă mai generos

Spuneam într-una din postările noastre că prima parte a săptămânii viitoare se va caracteriza printr-o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce urmau a trece bine de 10°C în mare parte a Moldovei. Toate aceste date s-au schimbat radical în ultimele 24 de ore, când zilele calde au lăsat loc unui episod mai serios de iarnă.

Toate aceste schimbări au loc pe fondul avansului unui sistem depresionar mediteranean către sud-vestul Mării Negre mult mai rapid, față de ce se observa pe modelările atmosferice anterioare zilei de 17 noiembrie 2018. Exact același nucleu depresionar, plasat mult mai la vest pe modelări, aducea vremea deosebit de caldă pentru ziua de 21 noiembrie 2018.

Mai mult, peste nordul Europei se va situa un vast areal anticiclonic (anticiclonul Scandinav) care, în cuplaj cu depresiunea amintită, va favoriza o circulație a maselor de aer din sector predominant nord-nord-estic. Pe acest fond, vom traversa un episod autentic de început de iarnă.

Pe materialul cartografic atașat, se poate observa extinderea stratului de zăpadă la nivelul Moldovei, valabil pentru dimineața zilei de 20 noiembrie 2018, ora locală 8:00 (6:00 UTC). Deoarece nucleul depresionar se va situa centrat pe partea vestică-sud-vestică a Mării Negre, contactul ideal pentru apariția unor ninsori moderate cantitativ, constituit  între masa de aer rece și banda de precipitații va fi pe partea central-sudică a provinciei. În toată această parte sunt așteptate grosimi ale stratului de zăpadă de 5 până la 10 cm, local chiar și mai mult. Deoarece schimbările pot surveni de la o rulare a modelelor atmosferice la alta, pot apărea modificări în distribuția stratului de zăpadă. Mai mult, predicția acestuia este dificilă, chiar și cu 24 ore, cu atât mai mult în aceste momente, când solul nu este suficient de rece iar fiecare sută de metri în altitudine contează foarte mult în apariția stratului de zăpadă.

Exceptând regiunile centrale ale Moldovei, în nordul acesteia stratul de zăpadă va fi unul efemer, unde precipitațiile vor fi reduse cantitativ, fiind cel mult ninsoare slabă. În schimb, sudul și sud-estul provinciei va fi situat în sectorul cald al nucleului depresionar, unde vor fi predominant ploi. Mai mult, un rol important pe sud-estul extrem al provinciei îl constituie și rolul moderator al Mării Negre, unde vorbim de acea porțiune asociată climatului temperat-continental, cu influențe pontice.

Pe acest fond, este foarte important să consultați starea drumurilor de luni după-amiaza și până marți seara, deoarece cuplajul baric în cauză poate favoriza și apariția viscolului. Conform actualelor modelări, zăpada așteptată va fi una umedă, efectele viscolului nu vor fi de amploare. Deoarece temperaturile vor fi la limita înghețului sau situate sub acest preg, șansele de apariție a poleiului vor fi ridicate, îngreunând traficul.

Distribuția stratului de zăpadă – Moldova 20.XI.2018, ora locală 8:00 (click pe imagine pentru detalii)

Cum am afirmat și mai devreme, valorile maxime de temperatură vor fi cu mult mai scăzute, comparativ cu ce se anticipa în urmă cu două zile. Astfel, pe baza celor mai recente modelări atmosferice, maximele zilei de 21 noiembrie 2018 se vor situa în jurul limitei de îngheț, mai ridicate în sud-estul provinciei, unde, pe fondul situării acestor părți în sectorul cald al sistemului depresionar cât și ca efect moderator al Mării Negre, maximele așteptate vor mai atinge 7, posibil, chiar și 9°C.

În zonele montane, valorile maxime de temperatură nu vor depăși -6…-3°C, unde și intensificările vântului vor spori senzația de rece. De altfel, intensificările vântului, coroborat și cu vremea umedă, vor face ca temperaturile înregistrate să fie resimțite cu mult mai mici de către organismul uman.

Temperaturi maxime – Moldova 21.XI.2018 (click pe imagine pentru detalii)

Pe ansamblu, ne așteaptă câteva zile mohorâte, cu precipitații moderate cantitativ prin sudul și centrul Moldovei, unde se așteaptă și ninsori mai însemnate cantitativ. Pe acest tipar, în regiunile centrale ale provinciei se așteaptă și depunerea unui strat mai consistent de zăpadă. Aceasta va fi umedă, fapt ce va constitui un factor de risc pentru conductorii electrici, telecomunicații și ramurile arborilor. Dar așa cum am văzut, în decurs de câteva zile, au apărut schimbări notabile în evoluția vremii. Acestea nu sunt excluse nici în următoarele 24-36 de ore. (©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.