Debutul timid al iernii 2018-2019 – Moldova

Așa cum doream în cea mai recentă postare pe pagina noastră de facebook, am realizat distribuția spațială a stratului de zăpadă depus în Moldova apuseană la ora 8:00 a.m. pentru ziua de 17 noiembrie 2018. De altfel, această dimineață a fost prima cu strat de zăpadă ce s-a materializat într-o bună parte a teritoriului.

Pe fondul activității depresionare centrată pe Marea Egee, partea sudică, sud-estică și chiar de est a României a fost situată în extremitatea de nord-nord-vest a respectivei formațiuni barice. Cuplajul acesteia cu un nucleu de mare presiune, centrat pe nordul Europei, a înlesnit un transport de aer rece, favorizând și apariția acestor ninsori într-o bună parte a Moldovei. Deoarece arealul geografic în cauză s-a situat pe o zonă extremă a nucleului depresionar, precipitațiile au fost slabe cantitativ, de unde și grosimile foarte reduse ale stratului de zăpadă, de până în 2…4 cm.

Peisaj cu adevărat hivernal se poate găsi în zona montană, cu precădere, în grupa centrală a Orientalilor, unde stratul de zăpadă depășește și 15…20 cm. Evident, aceste grosimi nu sunt rezultatul exclusiv al ultimelor 24 de ore de precipitații, ci rezultat prin cumularea cantităților de precipitații din ultimele 5 zile.

Mulțumim tuturor celor care ne-au transmis observațiile lor, pe baza acestora s-a putut realiza materialul grafic atașat. Ne-ar fi bucurat enorm dacă aveam date și din restul teritoriului, pentru realizarea unui material ce ar fi cuprins întreaga Moldovă istorică. ©Dr. Ilie Nicolae.