Luna octombrie, prin caracteristicile sale climatice, este o lună în care advecțiile de aer rece, polar aduc peste cea mai mare parte a continentului european primele manifestări ale anotimpului alb. De altfel, nici arealul geografic al Moldovei nu a scăpat de cel puțin o manifestare de acest fel al vremii.
În cursul acestui an, luna octombrie a fost diferită, prin lungul șir de zile senine și cu valori termice ce s-au situat peste normele climatologice în toată Moldova, cât și vecinătățile sale. Cum era de așteptat, ultima decadă a lunii trebuia să aducă și reversul medaliei, prin acea primă manifestare a iernii, dar nu este cazul. Cu toate acestea, răcirea pasageră din cursul următoarelor zile nu va fi decât un mic foc de paie în calea încălzirii substanțiale, anticipată din cursul zilei de 26 octombrie și până în primele zile de noiembrie, cel puțin.
Așadar, weekend-ul va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă pentru final de Brumărel în Europa central-estică și de sud-est. Arealul geografic al Moldovei, cât și împrejurimile sale vor fi în centrul celor mai pronunțate abateri termice la scara întregii Europe. Aceste abateri termice vor fi și cu 10°C, chiar și 12°C peste cele obișnuite la final de octombrie, în raport cu media climatologică 1981-2010 (imaginea de mai jos, stânga-sus). Ca o idee generală, după ziua de sâmbătă, aceste abateri par să fie și mai pronunțate, de până la 14…16°C, când vremea va fi de-a dreptul anormal de caldă, cu valori maxime de temperatură potrivite pentru a doua parte de Florar.
Dacă la noi vor fi temperaturi ridicate pentru această parte din an, reversul medaliei se va vedea pe zonele vestice, central-vestice și nordice ale continentului. Aici, abaterile termice vor fi și cu 12…14°C sub cele normale la această dată. Pe cât de cald va fi la noi, pe atât de rece pare că va fi în regiunile centrale ale Europei, unde vremea va avea caracteristici demne de final de noiembrie (de urmărit și imaginea din dreapta-sus).
Caracteristicile meteo-sinoptice ale zilei de sâmbătă, 27.X.2018, ora 12 UTC, cât și maximele termice pentru Moldova – dreapta-jos (click pe material, pentru detalii)
Sinoptic, finalul de săptămână cât și începutul următoarei va fi caracterizat de activitatea unui areal de mare presiune pe Europa sud-estică extremă, caracteristicile acestui areal de mare presiune se vor resimți peste o mare parte a Balcanilor, România, Ucraina și partea central-sudică a Rusiei europene (conform imaginii de mai sus, stânga-jos). În paralel cu arealul de mare presiune prezentat, din Europa de Nord și până în bazinul central-nordic al Mării Mediterane vor fi prezente arii de joasă presiune, asociate atât unor arii de joasă presiune, atlantice (valabil pentru centrul și nordul Europei) și cele din zona Mediteranei vor activa peste Italia și până spre sudul extrem al Germaniei.
Cuplajul baric între cele două areale de presiune diferite vor înlesni o circulție a maselor de aer din sector predominant sud-sud-vestic peste întreaga jumătate de est a Europei. Pe acest tipar sinoptic va fi antrenat aer cald, de natură africană, ce va aduce vremea deosebit de caldă din Moldova în cursul weekend-ului și la începutul săptămânii următoare.
De asemenea, pe estul Atlanticului se individualizează un alt areal de mare presiune, o dorsală formată între maximul azoric, cu o ușoară tendință de migrare către nord, cu cel al Groenlandei. Cuplajul baric constituit între această dorsală cu ariile de joasă presiune, menționate ceva mai devreme, vor advecta o masă de aer rece, polar. Ca urmare, vreme rece așteptată peste jumătatea de vest a continentului la final de săptămână.
Pentru Moldova, privit la scară mai detaliată, zilele de sâmbătă, duminică, luni și, posibil, marți, vor aduce maxime și de 25…26°C în zonele joase de relief. De asemenea, vreme deosebit de caldă și în zonele montane, unde sunt estimate valori maxime de temperatură și de 10…12°C la altitudini de peste 1600 m (pentru ziua de sâmbătă, 27.X.2018, imaginea din dreapta-jos).
Pe scurt, regiunile sud-estice și central-estice ale Europei vor avea parte de un weekend demn de mijloc de mai, nicidecum caracteristic finalului de octombrie. În schimb, dacă intenționați să călătoriți prin vestul, centrul sau nordul Europei, să știți că vremea va fi rece, cu multe ploi și chiar ninsori în zonele mai înalte din Germania, Franța sau Marea Britanie. În schimb, prin Italia și Spania vor fi furtuni, caracterizate prin ploi torențiale, acompaniate de întreg arsenalul de fenomene meteo caracteristice. În toate zonele montane vor fi exclusiv ninsori (©Dr.Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.