Până la pseudo-vara din weekend, zile de toamnă târzie

După șirul de zile frumoase și calde, cu mici excepții, ce au caracterizat luna octombrie 2018 de până acum, este cazul ca vremea să schimbe foaia preț de două zile. Schimbarea vremii se poate observa chiar din aceste momente, când vântul prezintă intensificări în toate zonele de munte, cât și prin nordul și centrul Moldovei. Pe lângă acest aspect, un semn al schimbării de vreme este dat și de cerul mai mult noros, cu precădere, în jumătatea de nord a provinciei.

Responsabil pentru schimbarea notabilă a vremii din următoarele 12-24 ore va fi avansul către est-sud-est al unui front atmosferic rece, asociat unui nucleu depresionar mobil (observat pe materialul din stânga-sus), centrat în cursul zilei de 23.10.2018 pe Marea Baltică. Cum s-a menționat și ceva mai devreme, semnele apropierii frontului rece s-au făcut simțite chiar din cursul după-amiezii de azi, 23.10.2018, îndeosebi în zonele de munte și partea de nord a Moldovei.

Click pe imagine pentru detalii

Conform materialului satelitar prelucrat, la nord-vest de arealul geografic al Moldovei, ploile slabe spre moderat cantitativ ocupau arii vaste, din vestul Ucrainei, Cehia, estul Germaniei, Austria și Republicile Baltice. Aceste regiuni se situau în masa de aer rece, condiții de apariție a precipitațiilor mixte în zonele montane. Valul de ploi se va deplasa către sud-est, părți ale Moldovei urmând a fi traversate de către aceste ploi începând din cursul acestei seri, în zonele de munte din nordul Orientalilor, cât și prin nord și nord-vest. Până mâine la amiază, ploile vor fi o prezență într-o bună parte a Moldovei.

Până în cursul dimineții zilei de 25.10.2018, ploile, deși slabe, cel mult moderate cantitativ, vor uda majoritatea regiunile Moldovei. La munte, ploile se vor transforma în ninsoare, condiții în care se va depune și un strat notabil de zăpadă (materialul cartografic din dreapta-sus). În grupa nordică și centrală a Orientalilor putem vorbi și de cantități, local, mai însemnate de precipitații, ce vor depăși 15-20 l/mp.

Ca acest tablou meteorologic să fie unul autentic de toamnă, vântul va sufla moderat până la tare în toată Moldova, la munte va sufla tare, viscolind ninsoarea. Ca urmare a scăderii regimului termic, gradului ridicat al umidității atmosferice, coroborate cu intensificările susținute ale vântului, temperatura resimțită va fi cu mult mai redusă comparativ cu cea indicată de termometru.

Pe scurt, urmează două zile caracterizate de o vreme demnă de mijloc, chiar final de noiembrie la nivelul întregii Moldove. Nu vor lipsi ploile și vântul din peisaj, la munte vor predomina ninsorile. Din fericire, acest episod va fi amintire în cursul weekend-ului și al primelor zile din săptămâna viitoare (©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.