O noapte de Brumărel cam grăbită

Răcirea vremii din ultimele 24 de ore a fost resimțită de către toată lumea, chiar și de cei ce ieri se bucurau de o zi autentică de vară, pe unde și indicele temperatură-umezeală se apropia de pragul critic de 80 unități. După o tranziție bruscă de la vară la toamnă, noaptea ce urmează va fi rece în toată Moldova, cu valori minime de temperatură ce vor scădea sub pragul de îngheț prin depresiunile Carpaților Orientali.

Ca urmare a scăderii temperaturii aerului sub limita de îngheț, coroborat cu o încetare a vântului și cu o umiditate atmosferică ridicată, în depresiunile amintite se va produce brumă. La munte, pe lângă ploi, și-au făcut simțită și fulgii de zăpadă.

Materialul de mai jos prezintă distribuția valorilor minime de temperatură la nivelul întregii Moldove. Conform acesteia, noaptea ce va urma nu va aduce prea multe grade în termometre nici în centrul, estul sau sudul acesteia.

Temperaturi minime așteptate pentru Moldova în dimineața de 26.IX.2018 (Click pe material pentru detalii)

Pe lângă valorile modeste de temperatură anticipate pentru noaptea următoare, în bună parte a Moldovei vântul va continua să sufle moderat și tare, sporind senzația de rece. Ca o idee, pe fondul indecelui de răcire, temperaturile prezentate pe materialul de față vor fi resimțite de organismul uman cu 3…5°C mai reduse prin centrul, sudul și estul provinciei. În zonele înalte de munte, precum Ceahlău-Toaca (1898 m) sau Călimani-Rețițiș (2022 m), unde rafalele de vânt vor atinge și depăși 80…90 km/h, cele -2…-3°C vor fi resimțite ca -9…-10°C.

Ca aspect, în această noapte cerul va fi variabil, cu înnorari mai accentuate în jumătatea de est a teritoriului.

Pe scurt, urmează o noapte destul de rece în toată Moldova, cu minime ce nu vor fi cu mult peste limita înghețului. Mai mult, în ariile depresionare din Carpații Orientali se așteaptă valori ușor negative, condiții în care se va produce și bruma. În funcție de evoluția nebulozității atmosferice, a vântului și a umidității atmosferice, condiții izolate de producere a brumei nu ar fi excluse nici prin vestul Posișului Sucevei. Situația din noaptea ce va urmează se va păstra și în următoarea, de miercuri spre joi (©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.