În ultimii ani vara lasă loc cu adevărat toamnei în preajma echinocțiului de toamnă, regulă ce s-a verificat și în acest an. Răcirea a fost una destul de accentuată, mai ales în partea centrală și de nord a Moldovei.
Materialul ilustrat reprezintă propagarea valului de aer rece peste regiunea Moldovei în cursul zilei de 24 septembrie 2018. Deoarece circulația a fost una predominant nord-nord-vestică, procesul de răcire s-a materializat dinspre nord-vest către sud-est. Dacă partea sudică și de sud-est au mai avut parte de o ultimă porție de vară, nord-vestul provinciei a trecut la toamnă adevărată chiar din ziua precedentă, în cursul acestei dimineți toamna și-a arătat pe deplin adevărata sa față. Pănă în cursul serii, masa de aer rece s-a propagat peste cea mai mare parte a provinciei, toamna și-a intrat în drepturi cam peste tot.
Propagarea aerului rece – Moldova – 24.IX.2018. Click pe imagine pentru detalii
Observăm foarte bine și propagarea mult mai rapidă a masei de aer rece odată cu avansul în altitudine, cu situația punctului meteorologic de la Ceahlău-Toaca (1898 m), unde răcirea și-a făcut simțită prezența în jurul orei 8:00, în timp ce, municipiul Piatra Neamț, dispus cam pe același meridian, a recepționat schimbarea vremii patru ore mai târziu.
Schimbarea radicală a vremii din cursul zilei de azi, 24 septembrie 2018 este rezultatul direct al unor sisteme depresionare ce s-au plasat peste nordul și nord-estul Europei, în paralel cu instalarea unui nucleu anticiclonic peste Arhipelagul Britanic. Cuplajul baric menționat a prins zona Moldovei într-o advecție de aer rece, de proveniență maritim-polar (mP). Deoarece gradientul baric a fost ridicat, pe lângă scăderea notabilă a valorilor termice, și vântul a fost destul de activ, cu rafale ce au atins și depășit 60 km/h în zonele joase de relief și peste 100 km/h în sectoarele înalte de munte.
Pentru intervalul următor (12-48 ore), nucleul de mare presiune se va deplasa dinspre Arhipelagul Britanic către regiunile centrale ale Europei. Pe acest tipar sinoptic, Moldova se va situa pe o circulație a maselor de aer dinspre nord, ba chiar și dinspre nord-est. Aceasta din urmă are șanse de materializare în cursul serii și al nopții de 25 spre 26 septembrie 2018, când valorile minime de temperatură se vor apropia de limita de îngheț prin Podișul Sucevei, iar în depresiunile Carpaților Orientali vor fi ușor negative, condiții favorabile pentru apariția brumei.
Următoarele două-trei nopți nu vor fi cu mult mai calde nici în restul Moldovei. Totuși, odată cu avansul către est al sistemului anticiclonic, vremea va deveni stabilă, condiții în care și vântul va pierde mult din putere.
Către finalul intervalului vom avea parte de o vrem plăcută ca aspect și cu un regim termic apropiat de normalul climatologic al sfârșitului de septembrie peste întreaga provincie (©Dr. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.