Am intrat în ultima decadă din august 2018, o perioadă din an caracterizată de o vreme în general stabilă și cu temperaturi ridicate. Pe ansamblu, caracteristica amintită se păstrează și pentru această săptămână (20-26.VIII.2018), situație ce este ilustrată și pe imaginea de mai jos.
Distribuția centrilor barici peste imaginea de satelit Europa – 20.VIII.2018, 12:30 UTC (spectru vizibil)
Conform acesteia, este suprapus contextul baric peste o imagine satelitară la nivel european pentru ziua de 20.VIII.2018 ora 12:30 UTC. Pe acest material este observată predominarea unui areal de mare presiune, extins peste regiunile centrale și de sud-vest ale Europei. În schimb, nordul continentului se caracterizează printr-o vreme instabilă, asta deoarece acolo se observă o succesiune de sisteme depresionare mobile, de proveniență atlantică.
Mai interesantă este aria de instabilitate, ce activează de câteva zile peste regiunile central-sud-estice și sudice ale Europei. Instabilitatea este una de masă, nefiind asociată unui sistem frontal. De altfel, din distribuția ariilor barice, peste această zonă se observă niște linii, acestea fiind sectoare cu presiune atmosferică scăzută, cunoscute drept „șei barice”.
Sub aceste arii de joasă presiune, coroborate cu vremea caldă și cu un aport substanțial de umezeală în atmosferă, convecția atmosferică este foarte activă. Cum arealul central-sudic al Europei se caracterizează printr-un relief foarte rugos, cu sectoare montane, inițierile orografice joacă un rol important în aceste zile la generarea de celule noroase convective.
România nu face excepție de la apariția unor astfel de sisteme noroase, acestea fiind o prezență obișnuită în cursul după-amiezilor și în primele ore ale serii. Deoarece circulația atmosferică este una lentă peste această parte a Europei chiar și în troposfera medie și superioară, sistemele noroase prezintă caracter cvasistaționar, viteza de deplasare a acestora fiind mică, de până în 5…10 km/h. Ca urmare, sunt premise pentru înregistrarea unor cantități importante de apă într-o unitate de timp scurtă (15-45 minute) pe areale punctiforme. De aceea, atenție sporită la râuri, îdeosebi în zonele de munte, unde riscul pentru viituri este ridicat.
Pentru următoarea perioadă, arealul de mare presiune va migra ușor către est, înlăturând ariile de instabilitate din zona României. Cu toate acestea, la deal și munte sunt condiții pentru convecții locale și în intervalul marți-joi.
După ziua de joi, odată cu avansul către est al unui sistem depresionar atlantic, șansele de precipitații cresc considerabil, cu precădere în zonele intracarpatice. Aici vor fi precipitații ce vor avea și caracter torențial, pe arii mai extinse de sâmbătă încolo.
Cele afirmate mai devreme sunt reprezentate și pe materialul grafic în care este ilustrată repartiția cantităților totale de precipitații estimată până la 26.VIII.2018, ora 12 UTC, inclusiv. Conform acestuia, până la finalul intervalului, cea mai mare parte a Europei va fi caracterizată de o vreme instabilă. Ca o mențiune, jumătatea de nord a acesteia va primi ploi pe parcursul întregului interval, restul (centrul, sudul și sud-estul) ca urmare a avansului către est al unui sistem frontal, de miercuri-joi încolo.
Cantitățile de precipitații estimate pentru Europa până la 26.VIII.2018, 12 UTC, inclusiv
Pe materialul atașat se poate observa foarte bine și acele precipitații de natură convectivă, rezultatul inițierilor orografice, ce descriu foarte bina rama carpatică desupra României. Totuși, arealul extracarpatic va primi ploi locale și slabe cantitativ în cursul intervalului de referință. Mai mult, toate aceste precipitații locale din aceste zone ale României sunt asociate, mai degrabă, sistemelor noroase ce împodobesc albastrul cerului de final de august din cursul zilelor de 20 și 21 august 2018.
Pe scurt, pentru România se întrevede o săptămână caldă, dar și ușor instabilă la debutul acesteia. Ulterior, vremea va fi predominant frumoasă și caldă, ceva înnorări și ploi scurte vor fi la deal și munte.
De sâmbătă, dinspre vestul țării, gradul de instabilitate va crește treptat, aversele de ploaie vor ocupa arii extinse în centrul, nordul și vestul teritoriului(©Dr. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.