Vă era dor de puțină instabilitate atmosferică?

După o primă decadă de august în care precipitațiile au apărut ocazional, îndeosebi la deal și munte, în peisaj se întrevăd unele schimbări pe termen scurt (24 ore). Schimbarea în cauză va consta în apariția unor ploi ce vor avea caracter torențial, ariile cele mai expuse vor fi cele din jumătatea de nord a României.

Responsabil pentru acest episod de precipitații va fi avansul către est al unui front atmosferic rece, asociat unei depresiuni centrate în momentul de față (11.08.2018) pe nordul Scandinavei. Respectivul front va aborda România de la vest către est, începând din cursul acestei nopți (11/12.08.2018). Așa cum este ilustrat și pe materialul grafic, zona de influență a frontului rece va fi, cu precădere, jumătatea de nord a României. Jumătatea de sud a țării va fi caracterizată de o vreme predominant însorită, șansele de averse vor fi reduse.

Distribuția maselor de aer, câmpurilor barice și al sistemelor noroase Europa 11.08.2018, ora 12 UTC (Click pe imagine pentru detalii)

Pentru arealul geografic al Moldovei, frontul în cauză se va manifesta pe parcursul zilei de mâine, 12.08.2018, îndeosebi pe parcursul după-amiezii. Sub incidența acestui pasaj frontal se va situa jumătatea de nord a provinciei, îndeosebi ariile de deal și de munte, din nord-vest. Evident, sectoare cu instabilitate vor fi în toată zona de munte, unde vor fi sisteme noroase convective cu inițiere orografică. În urma acestui pasaj frontal vor rezulta ploi ce vor avea caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și căderi de grindină.

După această zi mai instabilă prin nordul țării, începutul săptămânii viitoare va fi caracterizat de o vreme caldă, ploile vor fi izolate, cu precădere în zonele de deal și munte din nordul și nord-vestul teritoriului. În rest, vreme predominant frumoasă, cu o circulație predominantă a maselor de aer din sector sud-vestic în regim ușor anticiclonic. Pe acest tipar sinoptic, vremea va fi călduroasă în întreaga țară, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 unități prin vestul și sudul țării.

Miercuri, gradul de instabilitate va crește ușor, îndeosebi în centrul, nordul și vestul țării. Vor fi averse, acompaniate de întreaga suită de fenomene caracteristice (descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină). De asemenea, arii cu instabilitate atmosferică vor fi și în zonele de deal și munte, ca urmare a inițierilor orografice. De altfel, în aceste ultime regiuni, instabilitatea va fi de actualitate pe parcursul întregii săptămâni ce va urma. Punctiform pot fi cantități de apă mai însemnate.

Pentru restul țării, a doua parte a săptămânii se va caracteriza printr-o vreme predominant frumoasă și călduroasă. Indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar depăși pragul critic de 80 unități.

Sinoptic, intervalul următor va fi caracterizat de prezența unor arii de joasă presiune ce vor aborda nord-vestul și nordul Europei. În același timp, peste sudul continentului vor fi prezente arii de mare presiune, ca rezultat al extinderii către est-nord-est al maximului Azoric. Cuplajul termobaric dintre ariile sus-menționate va favoriza o circulație predominant sud-vestică peste arealul geografic al României. Pe acest tip de circulație atmosferică va fi transportat un aer cald, de unde și vremea călduroasă ce o vom aștepta pe parcursul săptămânii următoare.

Cu toate acestea, migrarea ușoară către zona geografică a României a periferiilor sudice ale sistemelor depresionare amintite, se va materializa printr-o vreme ușor instabilă, cu precădere prin nordul, centrul și nord-vestul teritoriului.

Pe ansamblu, urmează o săptămână caldă, dar și ușor instabilă, îndeosebi prin nordul, centrul și nord-vestul țării. De asemenea, în cursul după-amiezelor și al serii, gradul de instabilitate va crește și în zonele de munte, ca urmare a inițierilor orografice. La mare, vreme plăcută și caldă pe durata întregului interval de prognoză (©Dr. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.