Fără doar și poate, primele două luni ale sezonului estival 2018 s-au caracterizat printr-un regim pluvial excedentar la nivelul întregii Moldove. Pe materialul atașat sunt reprezentate cantitățile de precipitații pentru iulie 2018. Cum s-a menționat, am avut parte de două luni de vară extrem de ploioase, diferența între iunie și iulie a constat prin faptul că iulie a adus ploi în cea mai mare parte a Moldovei în aproape fiecare zi.
Raportat la cantitățile de precipitații, acestea au depășit 100-120 mm în cea mai mare parte a Moldovei, ba chiar au atins și depășit ușor 200 mm la punctul de observații meteorologice Târgu Neamț (imaginea din dreapta). Valori ceva mai ponderate se observă prin sudul și sud-estul extrem, dar și aici vorbim de cantități de precipitații ce au depășit media climatologică a regiunii (1981-2010).
Caracteristica lunii iulie (pluvial)/stânga-sus: ponderea circulațiilor atmosferice și cantitățile de precipitații asociată, stânga-jos: cantitatea medie de precipitații provincie/zi și materialul cartografic ce ilustrează cantitățile de apă cumulate în intervalul 1-31 iulie 2018
Circulațiile atmosferice predominante la nivelul întregii provincii în cursul lunii precedente au fost cele dinspre nord și nord-vest, ambele în regim ciclonic (NC și NVC), cu o pondere de 29%. Acest lucru atestă faptul că arealul Moldovei s-a situat în sectorul vestic al depresiunilor centrate pe sud-vestul Ucrainei și la est de ariile de mare presiune, ce au cuprins partea vestică a Europei. Tiparul meteo-sinoptic prezentat a fost literă de lege pentru Moldova în mare parte din primele două decade ale lui iulie 2018. De altfel, cine a observat mai atent și direcția vântului la stațiile meteo din localitățile mai mici, a putut evidenția că în acest interval vântul a tot suflat fie dinspre nord, fie nord-vest. Pe componentă nord-vestică ciclonică s-au înregistrat și unele dintre cele mai importante cantități de precipitații, cu o medie de 32,4 mm pe ansamblul întregii Moldove (imaginea din stânga-sus). Ziua cea mai ploioasă a fost asociată datei de 18 iulie 2018, la nivelul întregii Moldove fiind înregistrați cca. 13.4 mm (stânga-jos), pe o direcție predominantă a maselor de aer dinspre nord-vest, pe fond ciclonic.
Ulterior, în ultima decadă a lunii s-au individualizat circulațiile din sector predominant nord-estic ciclonic (NEC), cu o pondere de 25.4%. Cum s-a mai arătat de-a lungul timpului pe acest site, astfel de circulații atmosferice reprezintă și vectorul pentru înregistrarea unor cantități exceptionale de precipitații la nivelul Moldovei. Ca urmare, în acest context sinoptic, cantitatea medie de precipitații atribuită circulației NEC a fost de 54.4 mm pe ansamblul întregii Moldove. Caracteristica acestei ultime decade din iulie 2018 a fost una cu precipitații bogate, ce au căzut zilnic, acestea au prezentat și caracter torențial, fiind însoțite cu toată suita de fenomene asociate (descărcări electrice, căderi de grindină, vânt ce a luat, trecător, și aspect de vijelie).
Sinoptic, la scară europeană, această ultimă decadă din iulie 2018 s-a caracterizat prin extinderea unui vast areal anticiclonic peste Europa de Nord, în paralel cu cel existent peste vestul și sud-vestul continentului încă de la începutul lunii. Mai mult, arii de mare presiune s-au individualizat și pe estul extrem al Mării Negre, situație în care arealul de joasă presiune a rămas captiv peste Europa Central-Estică. La baza acestui iulie foarte capricios a stat și temperatura ridicată a Mării Negre, care a alimentat în mod constat nucleul de joasă presiune ce a reusit să staționeze o bună perioadă de timp.
August, din ce se întrevede la orizont, nu va mai păstra caracteristica primelor două luni ale acestei veri. Prima decadă a lunii a dovedit că august poate schimba soarta acestui sezon estival ce părea compromis. Precipitații vor mai fi, dar vor fi asociate unor pasaje frontale, ce vor trece destul de rapid, în una, maxim două zile (©Dr. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.