Într-un an al extremelor, după seceta din primăvară era de așteptat și acest episod ploios

Climatologic, luna iunie este perioada cea mai reprezentativă pentru excesele pluviale la nivelul Moldovei și împrejurimi. Și în acest an, această caracteristică pentru luna iunie a fost argumentată, prin cantitățile de apă impresionante ce s-au cumulat.

La nivelul Moldovei, prima lună calendaristică din vara 2018 a lăsat în urma sa cantități de apă ce au depășit cu 150%, local, chiar și cu 200% norma climatologică multianuală a perioadei de referință 1981-2010. Ca efect, prin centrul și vestul provinciei s-au cumulat peste 200…210 mm, cu valori reprezentative pentru Botoșani – 239,8 mm; Briceni – 217,8 mm; Rădăuți – 210 mm; Târgu Ocna – 207 mm; Târgu Neamț – 201 mm. În ariile montane, aceste valori au fost și mai însemnate cantitativ, cu cei 294 mm la Călimani și 258 mm la Ceahlău-Toaca, conform materialului atașat.

Deoarece iunie s-a caracterizat și printr-o vreme caldă, îndeosebi în primele două decade ale sale, caracterul acestor precipitații a fost unul punctiform, specific ploilor de vară, ce prezintă caracter predominant torențial. Așa se explică și diferențele majore pe unițăți spațiale de sub 100 km, ca în cazul punctului de observații Focșani, unde s-au înregistrat 137,6 mm și mult mai puțin la Galați – 51,2 mm. De asemenea, această diferență este observată și peste Prut, în cazul punctelor de observații meteo Cahul, unde s-au înregistrat 29,4 mm în comparație cu cei 156 mm de la Comrat, pe o distanță de aproximativ 50 km. Evident, dacă ar fi fost integrată și rețeaua de observații pluviometrice, aceste diferențe s-ar fi observat mult mai bine.

Distribuția cantităților de apă, media zilnică și frecvența tipurilor de circulații atmosferice Moldova – iunie 2018
Click pe imagine pentru detalii

Sinoptic, așa cum a debutat semestruL cald din 2018 (1 aprilie), au fost dominante circulațiile dinspre nord-est, predominant ciclonice (NEC), cu o pondere de 20%, acesteia fiindu-i atribuită și cele mai importante cantități de apă, cu o medie de 68,3 mm. De altfel, o pondere importantă a reprezentat-o și mișcarea maselor de aer din sector sud-estic pe fond ciclonic (SEC), de 10%, în urma acesteia s-au cumulat 18,9 mm.

De altfel, în cursul acestei luni, cu precădere în primele două decade ale acesteia, s-au individualizat și circulațiile pe componentă sud-vestică, în regim ciclonic (SVC). Acestea au reprezentat 16,7% din totalul circulațiilor caracteristice lunii, care au adus și 8,2 mm de precipitații. Cum este și firesct, în iunie, după cele dinspre sud-vest, au urmat dinspre nord-vest, prezente în acele momente când ariile depresionare din vestul Europei au migrat către est, perioadă în care a fost transportat și un aer rece, maritim polar (mP). Cel mai reprezentativ episod de acest fel a fost cel din cursul zilei de 22 iunie 2018. Circulațiile dinspre nord-vest – ciclonic (NVC) au reprezentat undeva la 13%.

Pe ansamblu, au predominat circulațiile atmosferice din sector nord-estic și sud-estic, ca rezulat al situării peste regiunile central-nordice ale continentului a unui regim anticiclonic. În paralel cu acesta, pe toată jumătatea sudică a Europei au fost prezente nuclee de instabilitate, majoritatea asociate cu depresiunile mediteranene, altele cu advecții de aer rece, în altitudine, cunoscute în literatura de specialitate ”cut-off low”, provenite din ariile subpolare.

De-a lungul timpului, pe acest site s-a tot arătat excedentul pluvial ce rezultă din circulațiile estice, nord-estice sau sud-estice pe fond ciclonic. Așa a fost și pe parcursul lunii iunie 2018, unde predominarea acestor tipuri de circulație atmosferică, coroborat și cu specificul instabil, au dus la cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 40 de ani peste cea mai mare parte a Moldovei. Mai mult, prin caracteristica sa geomorfologică, de orientare a relieful dinspre nord-vest către sud și predominarea acestor circulații oarecum diametral opuse (explicate recent), au făcut să fim martori la aceste cantități excepționale de apă cumulate în ultima vreme. Chiar principalele episoade cu precipitații notabile (imaginea stânga-jos, de mai sus), cel din 14, și recent, din 27-30 iunie 2018 s-au soldat pe circulații predominant sud-estice, estice, nord-estice pe fond ciclonic.

Pe ansamblu, pe o predominare a circulațiilor răsăritene pe fond ciclonic, Moldova a traversat una dintre cele mai ploioase luni iunie din ultimii 35-40 de ani. Pe lângă multele aspecte negative pe care le-a adus acest excedent pluvial, putem observa și unul pozitiv, eliminarea completă a fenomenului de secetă, prezent până în preajma datei de 20 iunie 2018 într-o mare parte a provinciei (©Dr. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.