Începem săptămâna în curs cu o vreme nesperat de frumoasă în cea mai mare parte a țării. Mai mult, pe lângă aspectul plăcut al vremii, regimul termic este unul cât se poate de plăcut. Totuși, o prezență mai puțin plăcută este vântul, ce prezintă unele intensificări în zonele extracarpatice.
Aspectul plăcut al vremii de azi nu va fi de durată, deoarece din cursul serii vremea se va strica treptat, începând cu regiunile sud-vestice ale țării. Următoarea zi va fi caracterizată de o vreme instabilă la nivelul întregii țări, cu un grad mai pronunțat de manifestare în estul și sud-estul teritoriului. De asemenea, instabilitate mai pronunțată și în zonele de deal și munte.
Tiparul meteorologic mohorât al zilei de marți se va menține și în cursul zilei de miercuri, de această dată, instabilitate mai accentuată pe jumătatea de sud a țării.
Din a doua parte a săptămânii, instabilitatea atmosferică va fi în ușoară scădere, regiunile cele mai expuse vor fi cele de deal și munte, cât și cele din sud-est.
Vorbim, așadar, de o săptămână cu multe precipitații în cea mai mare parte a României, cu precădere în spațiul extracarpatic. Dacă se vor materializa toate aceste cantități de precipitații estimate până sâmbătă, s-ar reface rezerva de apă din sol. Responsabil pentru acest episod bogat de precipitații ce urmează să cuprindă România, cât și întreaga jumătate de sud a Europei, este o vastă activitate depresionară pe bazinul Mării Mediterane, extinsă din zona Spaniei și până în Turcia.
Mai mult, pe nordul Europei este activ un areal de mare presiune, ce va advecta în partea sa anterioară mase de aer rece, din nordul Rusiei. Acest transport de aer rece se va face, mai evident, în păturile superioare ale troposferei. La sol, deși va fi schimbată circulația atmosferică față de săptămâna trecută, se va păstra o masă de aer cald. Combinarea aerului cald ce se va mai păstra în pătura inferioară a troposferei cu cel rece din partea superioară a sa, va reprezenta mecanismul-cheie al sistemelor depresionare de tip ”cut-off low”. Dacă este să privim și materialul atașat, se disting arii cu valori importante ale precpitațiilor pe zonele de uscat. O distribuție de acest fel a precipitațiilor indică clar faptul că vor fi predominant averse, cu toată suita de fenomene specifice semestrului cald (descărcări electrice, grindină, vânt ce poate căpăta și aspect de vijelie).
Conform modelării atmosferice, în următoarea perioadă sunt estimate cantități de precipitații ce vor depăși 35…50 l/mp în toată partea de sud a continentului. În zonele de deal și cele montane, la care se adaugă și acele inițieri orografice, cantitățile vor fi și mai însemnate, de până la 80…90 l/mp.
Caracterul torențial al acestor precipitații (cantități importante de apă cumulate într-un interval scurt de timp) va reprezenta un mediu propice viiturilor. De aceea, este imperios necesar a se curăța albiile râurilor.
Distribuția cantităților de precipitații Europa 12.05.2018 ora 12 UTC
(Click pe imagine pentru detalii)
Pe fondul sinoptic ilustrat pe materialul de față, circulația predominantă la nivelul Europei va fi din sector estic și nord-estic. Deplasarea maselor de aer pe direcție est-vest va intersecta principalele catene montane dispuse perpendicular transportului în cauză, tipar favorabil inițierilor orografice, ce vor aduce un plus cantităților de precipitații. Vorbim de Carpații Păduroși, Orientali, Munții Dinarici, Apenini, toate acestea fiind aproximativ perpendicular dispuse în calea mișcării generale a maselor de aer pe sudul Europei în următoarea perioadă.
(©Dr.Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.