Dacă până pe final de martie, vremea ne tot ținea într-o iarnă târzie, după 15 aprilie 2018 am trecut în cealaltă extremă, cu o vreme demnă de mijloc de iunie, chiar început de iulie. Evident, cu această trecere la vremea estivală nu puteau să lipească și manifestările caracteristice.
Pe materialul de mai jos este prezentată distribuția sistemelor noroase și ariile cu anumite intensități ale furtunilor estimate, conform www.estofex.org, pentru Europa. Astfel, liniile cu nuanță de galben și galben-pal reprezintă arii unde sunt posibile manifestări severe ale vremii la o scară mai redusă. Linia roz și, evident, cea de culoare roșie cuprinde arii unde gradul pentru fenomene meteorologice periculoase este ridicat.
Conform materialului atașat, cele mai expuse sectoare pentru manifestări meteorologice severe sunt cele din nord-vestul Balacanilor. Aici, contactul dintre masa de aer cald cu una ceva mai rece, asociată unui front rece ce însoțește o depresiune mediteraneană, generează o vreme severă.
Asemenea, un grad ceva mai ridicat pentru manifestări severe ale vremii se păstrează și pe o bună parte a Europei Central-Estice, unde aerul cald și umed, preexistent, este înlocuit, treptat, de unul ceva mai rece. Acesta din urmă este asociat cu avansul către est al unui sistem depresionar atlantic. Pentru această ultimă arie de instabilitate, vorbim de acele precipitații ce își fac apariția, îndeosebi, în cursul după-amiezelor și în primele ore ale serii. Aici, un rol cheie îl joacă și ariile montane, ce favorizează acea instabilitate cu inițiere orografică.
Distribuția sistemelor noroase și a zonelor cu risc pentru vreme severă Europa 3.05.2018 15:15 L.T.
Sursa materiale: www.sat24.com și www.estofex.org
Pentru arealul geografic al României, astfel de manifestări își fac, treptat, simțită prezența în zonele deluroase și montane din vestul și sud-vestul teritoriului. Evident, este vorba de acea instabilitate cu inițiere orografică, despre care s-a menționat și ceva mai devreme.
Odată cu avansul sistemului depresionar mediteranean, ilustrat pe atașament, instabilitatea atmosferică se va accentua, mai întâi prin sud-vestul, vestul și centrul țării, cât și în toate ariile deluroase și de munte ale țării. De vineri, vremea instabilă va cuprinde întreaga țară, când vor fi ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină, vânt ce va avea și aspect de vijelie.
Pe ansamblu, ne mai bucurăm de această vreme deosebit de caldă pentru un început de mai, însă va crește și instabilitatea atmosferică. La început, aceasta va fi prezentă în vestul și sud-vestul teritoriului, ulterior, se va extinde la nivelul întregii țări către finalul săptămânii. Atunci, manifestări severe ale vremii sunt de așteptat oriunde în țară, nu doar la munte și la deal (©Dr.Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.