Când în aprilie primești iarnă mai serioasă ca în decembrie

După o lună martie 2018 rece, ce a reușit să detroneze în materie de iarnă chiar luna decembrie 2017, a urmat un aprilie nesperat de cald și uscat. Această caracteristică s-a menținut, cu mici excepții, de la începutul lunii și până în prezent (19.04.2018). Dacă se verifică modelările atmosferice din prezent, se pare că vom avea parte de aceeași vreme caldă și cu precipitații reduse cantitativ și în ultima decadă a lunii.

Nu la fel a fost și în cazul lunii aprilie de acum un an (2017), când la începutul celei de-a treia decade a lunii, iarna își juca ultima carte peste teritoriul Moldovei. Manifestarea tardivă a iernii de atunci a fost una istorică, deoarece extinderea stratului de zăpadă a fost pe arii vaste. De altfel, pe arii vaste au fost caracteristice și grosimi generoase ale acestuia.

Urmărind materialul cartografic atașat, pentru regiunile central-sudice ale Republicii Moldova au fost doborâte recorduri referitoare la grosimile stratului de zăpadă înregistrat în ultima decadă de aprilie. În cursul dimineții de 21 aprilie 2017, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, s-au înregistrat 57 cm la Chișinău, 50 cm la Comrat, 47 cm la Bălțata și 40 cm la Leova.

De altfel, valori generoase ale acestuia și pe partea apuseană a Moldovei, cu 59 cm înregistrați la Bârnova, 25 cm la Vaslui și 22 cm la Bârlad. Evident, în zonele montane, unde a mai fost zăpadă, grosimile înregistrate au fost și mai generoase, de peste 60-70 cm.

Grosimea stratului de zăpadă Moldova 21.04.2017 ora 6:00 UTC (9:00 L.T.)

Un astfel de episod de ninsoare, ce a urmat după un șir de zile mai calde, a fost unul caracterizat de o zăpadă umedă. Combinarea grosimii generoase cu aspectul umed a dus, inevitabil, la înregistrarea unor pagube notabile. Sectoarele cele mai afectate au fost cele din domeniul telecomunicațiilor, pomicol și al transporturilor. Evident, pagubele cele mai serioase au fost acolo unde și grosimea zăpezii a fost cea mai generoasă, pe partea central-sudică a Republicii Moldova și estul județelor Iași, Vaslui și nord-estul județului Galați.

Sinoptic, ziua de 20 aprilie 2017 cât și noaptea următoare, când s-au înregistrat și cele mai importante cantități de precipitații, a fost caracterizată de extinderea peste regiunile central-vestice ale Europei a unui vast areal anticiclonic. În paralel cu acesta, peste sud-estul continentului activa o zonă depresionară de proveniență mediteraneană foarte bine organizată. Aceasta din urmă, în cursul zilei de 20 aprilie se poziționa pe nord-estul Bulgariei și sud-estul României, o poziție favorabilă de a se regenera cu umezeală din bazinul vestic al Mării Negre, ilustrat și pe distribuția centrilor barici la nivel european, pe imaginea de mai jos.

Cuplajul termobaric dintre cele două câmpuri barice au favorizat peste arealul Moldovei și împrejurimi, o advecție masivă de aer rece, polară. Acest aer rece, în combinație cu aportul de umezeală, asociat ariei depresionare mediteranene, a dat naștere unuia dintre cele mai tardive și notabile episoade de zăpadă de pe teritoriul Moldovei din ultimii 20 de ani, cel puțin.

Contextul sinoptic Europa 20.04.2017 ora 6:00 UTC (9:00 L.T.)

Să nu uităm că pe zona central-sudică a Republicii Moldova, amploarea acelui episod de iarnă a fost unul la cote de-a dreptul istorice. Conform înregistrărilor oferite de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, cei 40-60 cm de zăpadă cumulați sunt de proporții istorice(©Dr.Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.