O săptămână de iarnă cum nu a mai fost de mulți ani în decembrie

Asaltul iernii din ultima vreme nu mai constituie niciun dubiu pentru absolut nimeni. Așa cum s-a tot prezentat pe toate canalele media, advecția de aer rece a cuprins întreaga Europă, nu doar anumite sectoare ale acesteia.

Mecanismul care stă la baza episodului de iarnă generalizată la nivelul întregii Europe este constituit de prezența unui vast areal anticiclonic, plasat pe sudul Peninsulei Scandinave. În raport cu acesta, pe sudul continentului, deasupra bazinului mediteranean, este activă o ciclogeneză foarte intensă. Cuplajul baric al celor două sectoare barice diferite duce la o intensă advecție de aer rece, dinspre estul Rusiei și vestul Siberiei către cea mai mare parte a continentului.

Conform imaginii de mai jos, la nord de vasta arie anticiclonică este activă o zonă depresionară, asociată unor minime polare. Acest cuplaj favorizează un transport de aer ceva mai cald, de natură oceanică peste cea mai mare parte a Scandinavei. Aerul astfel transportat este împins către est, peste ariile foarte reci ale părții de est ale continentului. Aici este răcit intens, ulterior fiind reorientat pe o componentă ultrapolară către centrul, vestul și sudul continentului. Rezultatul acestei advecții de aer rece se va concretiza și prin abaterile termice negative și de 10…12°C pe arii vaste din Europa, cum este ilustrat și pe materialul din dreapta-jos.

De altfel, avansul aerului foarte rece către sud întâlnește apele mai calde ale Mediteranei, unde favorizează această ciclogeneză foarte activă.

Click pe imagine pentru detalii

Activitatea depresionară mediteraneană înlesnește apariția unor cantități importante de apă pe toată jumătatea sudică a Europei. Mai mult, acolo unde advecția de aer rece este suficient de intensă cât să mențină temperaturile la limita înghețului, vor fi ninsori abundente.

De acest tipar târziu de iarnă nu a scăpat nici zona geografică a României, unde valorile termice sunt cu mult mai scăzute față de normalul climatologic al celei de-a doua jumătăți de martie. Conform modelărilor atmosferice, advecția de aer rece este una foarte intensă, dovadă că următoarea săptămână se anunță una autentică de iarnă, cel puțin în Moldova, nord-estul Munteniei și Transilvania.

Activitatea depresionară mediteraneană amintită, va influența și vremea de pe teritoriul României. Conjugarea valului de precipitații asociat acestor nuclee depresionare și a masei de aer rece va rezulta prin cantități importante de zăpadă, îndeosebi în zona deluroasă a Moldovei și a Munteniei.

Situația în cauză va dura până în cursul zilei de joi, de atunci se întrevede o schimbare treptată a vremii, condiții în care primăvara pare că își va revendica, treptat, teritoriul în fața iernii. Acum, important ar fi ca acestă încălzire să fie una graduală, lipsită de precipitații importante. În caz contrar, topirea bruscă a stratului de zăpadă, conjugat cu precipitații abundente, ar duce la apariția unor inundații de amploare.

Rezumat: Suntem în fața unui episod de iarnă autentică în plină lună martie, cu abateri termice negative pronunțate, combinate și cu precipitații importante cantitativ. Acum, totul ar fi ca topirea acestui strat de zăpadă să fie una graduală, ca riscul unor inundații să fie cât mai redus. Oricum, pe final de martie, pe fondul unor variații termice de la un interval la altul, prezența acestui strat de zăpadă este de urmărit cu mare atenție. Trebuie luat în calcul și gradul ridicat de saturare al solului cu apă. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.