Începeam iarna 2017-2018 cu un regim termic apropiat de normalul climatologic al perioadei, dar urma să avem aproape două luni consecutive de vreme autentică de primăvară. Să ne amintim, totuși a doua și a treia decadă a lunii decembrie 2017 cât și prima jumătate din ianuarie 2018 când vremea era demnă pentru o primă jumătate de martie.
După mijlocul lunii ianuarie 2018, aspectul vremii a început să se schimbe, perioadă în care au alternat perioadele mai calde cu altele mai reci, caracteristică ce avea să se păstreze până la finalul primei săptămâni din februarie 2018.
Din a doua parte a iernii calendaristice, la nivelul stratosferei s-a observat o creștere a temperaturii (SSW – Sudden Stratospheric Warming sau Încălzirea Bruscă a Stratosferei), când advecții de aer cald au avut loc în stratosferă, peste Europa și regiunea polară. Pe acest fond, intensitatea vortexului polar, în condiții normale de temperatură ale stratosferei este ridicată, a prezentat o diminuare a intensității, permițând prăbușiri ale maselor de aer rece, polar către regiunile temperate. Astfel de rezultate ale slăbirii în intensitate a vortexului polar s-au tradus prin invazii de aer rece polar și polar-continentalizat peste o bună parte a Europei în cursul lunilor februarie și martie 2018.
Acest mecanism, de încălzire stratoferică, cât și o creștere îngrijorătoare a temperaturilor medii în regiunea polară (abateri termice pozitive și cu 30°C în februarie 2018), au dus la acest aspect mai sever al iernii. Slăbirea în intensitate a respectivului sistem circumpolar a favorizat și o meandrare puternică a undelor Rossby, ce s-a tradus prin alternanțe pronunțate între episoadele cu vreme foarte caldă cu cele reci.
Nota de plată a unei prime jumătăți din iarna calendaristică 2017-2018 mai mult decât caldă este achitată printr-un martie 2018 caracterizat prin episoade de vreme deosebit de reci. Să ne amintim și debutul acestuia, cu dimineți foarte geroase în mare parte a Europei, inclusiv în România. Pe lângă vremea geroasă, demn de luat în calcul este și stratul de zăpadă consistent ce a caracterizat debutul acestei primăveri. Și acesta, prin răcirile radiative, a constituit un facor important în acest debut glacial de primăvară.
Mai interesant este fapul că trecuți de momentul de debut al primăverii astronomice (în 2018, acesta a avut loc pe 20.III, ora 16:15 UTC), iarna este statornică peste o mare parte a Europei, inclusiv peste România. Pe acest cadru, nu cred că este cineva care să nu fi auzit pe canalele media ultimele informări meteorologice referitoare la o ultimă răbufnire sănătoasă a iernii pe meleagurile noastre.
În paralel cu valul acesta de iarnă prelungită ce marchează debutul astronomic al primăverii pe continentul european, condiții similare sunt așteptate și pe partea estică a Statelor Unite și al Canadei. Acest lucru ilustrează foarte bine puternica meandrare a undelor Rossby, unde advecții de aer rece au loc, simultan, în mare parte a Europei cât și pe partea de est a SUA și Canada, conform materialului atașat. Între cele două arii reci, un transport de aer cald are loc către regiunile polare pe zona Atlanticului, pe la est de Groenlanda.
Pentru regiunile estice ale SUA, această răbufnire a iernii în ultima decadă a lunii martie este considerată a fi cea mai violentă din ultimii 60-80 de ani, conform serviciului meteorologic american. Autoritățile din state precum Ohio, West Virginia, New York sau Districul Columbia au decis închiderea unităților de învățământ cât și anularea mai multor zboruri pe parcursul acestei furtuni de zăpadă ce mătură coasta de est-nord-est a Statelor Unite.
Click pe imagine pentru detalii
Faptul mai interesant este acela că vremea foarte rece dintr-una din zonele amintite era compensată cu o alta deosebit de caldă dintr-o alta. În acest an, o vreme la indigo peste o bună parte a continentului european cu cea din partea estică a Statelor Unite. De remarcat că în martie 2012 când, peste partea estică a Europei, inclusiv peste arealul geografic al României, iarna își juca ultima carte, peste Ocean, pe țărmurile estice ale SUA erau maxime ce caracterizau un început de vară.
Totuși, abaterile termice negative din Europa și o buna parte a Americii de Nord trebuie să aibă și un echivalent de sens opus. Astfel, partea estică a Asiei (îndeosebi, jumătatea estică a Chinei), are parte de o vreme deosebit de caldă. În aceste condiții, pomii au înflorit în zona Beijing.
Știind că circulația generală a atmosferei la nivelul zonei temperate a Pământului se efectuează de la vest către est, trebuie să privim cu atenție episodul de iarnă târzie de peste Oceanul Atlantic. Știind că undele Rossby se comportă ca un uriaș râu meandrat la scară planetară, stările de vreme prezente din zona estică a Statelor Unite – Canada se vor propaga într-un târziu și către est, peste Atlantic, către Europa. Ca o interpretare, stările actuale de vreme din estul SUA au șanse de a se materializa pe continentul european cam la o distanță de timp de cca. 10-20 de zile, în funcție de gradul de meandrare a undelor planetare, deplasarea și dispunerea centrilor barici și mulți alți factori.
Privit la scară locală, acest episod de iarnă autentică la debutul astronomic al primăverii are șanse minime de a fi înlăturat cu ușurință. Înlăturarea masei de aer deosebit de rece, cât și a vastelor arii acoperite cu zăpadă la nivel continental, se va face gradual, prin acele alternanțe de vreme caldă cu altele mai reci, cu episoade efemere de ninsoare și îngheț noaptea, ce au șanse de a se extinde până în prima jumătate de aprilie.
Pentru cei ce se vor întreba cum va fi vremea de Paște, un răspuns exact nu poate fi dat de acum, însă vom fi într-o puternică meandrare a undelor planetare, ceea ce ne va plasa fie în sectorul cald, fie în unul rece. Acum, rămâne să vedem cam la ce interval această circulație ondulatorie a Curentului Jet va încorpora vremea aspră de pe estul continentul nord-american și la ce intensitate o va aduce peste Europa și arealul geografic al României. (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.