Când iarna de Crăciun vine la mijloc de martie

Pentru mulți dintre cei ce locuiesc prin nordul și chiar centrul Moldovei, primii fulgi de nea și-au făcut, deja, simțită prezența. Ba mai mult, prin partea nordică și nord-vestică a provinciei, s-a materializat și un strat de zăpadă.

Acest episod de iarnă este rezultatul cuplării advecției de aer rece, dinspre nord și nord-est cu altul mai cald și umed, venit dinspre bazinul central al Mării Mediterane, asociat unei depresiuni mediteraneene. Mai mult, contrastul termic dintre cele două mase de aer este foarte pronunțat, de peste 15…18°C, lucru ce se va traduce prin cantități importante de zăpadă într-un timp scurt.

Cele mai impresionante cantități de zăpadă se vor cumula în zona de nord-vest a Moldovei. Acolo, debutul episodului de precipitații s-a efectuat pe fond de vreme rece, cu valori termice ce nu depășeau 0…2°C, condiții în care ninsorile au predominant din cursul după-amiezii de astăzi, 17.III.2018.

În următoarea perioadă, aria precipitațiilor, predominant sub formă de ninsoare, va fi în extindere în cea mai mare parte a provinciei. Cantități importante de precipitații sunt de așteptat și pe parcursul zilei de mâine, 18.III.2018, cu precădere, în nord-vestul și vestul Moldovei. De altfel, pe materialul cartografic este ilustrată repartiția stratului de zăpadă ce urmează a se depune la nivelul Moldovei până în cursul zilei de luni, 19.III.2018, ora locală 8:00.

Estimare strat de zăpadă Moldova 19.III.2018 ora 8:00 (L.T.)
Sursa datelor: www.wetterzentrale.de și zyGrib

Din moment ce precipitațiile așteptate vor fi importante cantitativ, concomitent și cu răcirea tranșantă a vremii, stratul de zăpadă depus va depăși 30 cm în centrul și vestul jud. Suceava, Neamț cât și nord-vestul jud. Bacău. Grosimi deloc neglijabile nu vor fi nici în centrul sau estul provinciei, și aci sunt de așteptat grosimi ale stratului de zăpadă de la 15 și până spre 25…30 cm. Să nu excludem și intensificările vântului, care va viscoli ninsoarea și va duce la apariția troienelor de zăpadă. Ca urmare, consultați starea drumurilor înainte de a vă porni la drum!

Pe scurt, urmează un episod autentic de iarnă, cu grosimi generoase ale stratului de zăpadă într-o bună parte a Moldovei. Cum îi stă „bine” unui episod major de ninsoare în această parte a Europei, va fi însoțită și de intensificări ale vântului ce va viscoli ninsoarea și va reduce foarte mult vizibilitatea. Evident, nu vor lipsi troienele, un pericol pentru cei ce se vor aventura la drum fără a verifica starea drumurilor, în prealabil (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.