Calendaristic, în mai puțin de 24 de ore, își face prezența prima zi de primăvară. Spre deosebire de anii trecuți, din punct de vedere meterologic, debutul primăverii 2018 nu va fi în concordanță cu data din calendar.
În cursul dimineții de mâine, 1.III.2018, pe întreg teritoriul Moldovei vor fi valori minime de temperatură ce vor coborî sub pragul gerului (-10°C). Mai mult, în partea de nord-vest a regiunii, minimele vor coborî ușor sub -20°C, cum se poate observa și pe materialul cartografic atașat.
Evident, înregistrarea acestor valori minime va fi condiționată de aspectul cerului, al nebulozității. Sub acest aspect, se așteaptă un cer mai mult senin în vestul și nord-vestul provinciei, de altfel fiind așteptate și cele mai coborâte valori de temperatură. În schimb, centrul și estul provinciei, pe fondul unui cer mai mult noros, valorile termice vor fi ceva mai „generoase”, de -13…-11°C.
Cu astfel de valori, cu siguranță, acest debut de martie va fi unul dintre cele mai geroase din ultimii 10 ani, cel puțin. Ca o idee generală, ultimul an în care am avut valori foarte coborâte la debutul lunii martie a fost în 2005. Atunci s-au înregistrat -12°C la Iași, -11,9°C la Botoșani, -13,3°C la Chișinău și -12,6°C la Cernăuți. La nivel montan, pe Ceahlău-Toaca s-au înregistrat -23,3°C. Dacă e să comparăm cele două situații, în următoarea dimineață sunt premisele înregistrării unor minime termice ce par să fie și mai coborâte ca acum 13 ani.
Distribuția valorilor minime de temperatură – Moldova 1.III.2018 (Click pe imagine pentru detalii)
Din punct de vedere sinoptic, dimineața primei zile de primăvară va găsi teritoriul Moldovei în plină advecție de aer rece, pe o componentă ultrapolară. Circulația în cauză va fi rezulatatul unui vast areal anticiclonic, centrat pe sudul Peninsulei Scandinave. În paralel cu acesta, pe nord-estul extrem al Rusiei europene va fi activ un areal depresionar, asociat vortexului polar. Situația sinoptică locală, pe nordul Europei, ca rezultat al celor două sisteme barice amintite, face ca transportul maselor de aer să fie pe componentă vestică, dinspre nordul Atlanticului. Ulterior, masa de aer ajunge pe nord-estul extrem al Câmpiei Ruse, unde se va răci puternic, pe fond radiativ, dat de regimul anticiclonic. Masa de aer plimbată peste întinderile vaste și reci ale Rusiei, va fi transportată pe o componentă nord-estică către centrul și sudul Europei, inclusiv, peste Moldova, conform imaginii de mai jos.
Contextul sinoptic Europa 28.II.2018 ce va sta la baza debutului geros de martie
De un ajutor în transportul masei de aer rece va fi și cuplajul termobaric constituit între arealul anticiclonic scandinav și un nucleu depresionar, activ pe bazinul vestic al Mării Negre. Depresiunea din urmă, pe lângă faptul că ușurează advecția de aer rece, prin gradientul baric ridicat, realizat în cuplaj cu maximul scandinav, va genera și intensificări ale vântului, ce vor spori foarte mult senzația de rece.
Rezumat: Debutul calendaristic al primăverii 2018 găsește Moldova în plină advecție de aer rece, pe o componentă ultrapolară. Un fapt și mai interesant este acela ca exact prima dimineață de primăvară să aducă unele dintre cele mai scăzute minime ale iernii ce tocmai se încheie, dacă nu, chiar cele mai scăzute într-o mare parte a provinciei. Dacă vor fi, într-adevăr, cele mai coborâte minime ale acestei ierni, rămâne de văzut mâine dimineață, un factor cheie pentru înregistrarea acestor minime îl va reprezenta și gradul de acoperire al cerului, nebulozitatea. (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.