Următoarele două zile vor aduce o vreme mohorâtă și cu precipitații însemnate cantitativ în cea mai mare parte a Moldovei. Acestea vor fi, în primă etapă, sub formă de ploaie și lapoviță în cea mai mare parte a regiunii. La munte, deoarece regimul termic va fi caracterizat de valori termice negative, precipitațiile anticipate vor fi exclusiv sub formă de ninsoare. De altfel, în toate aceste forme de relief, stratul de zăpadă proaspăt depus va fi unul consistent.
Începând de mâine după-amiază, precipitațiile se vor transforma, treptat, în lapoviță și ninsori și în zonele mai joase, urmând ca în noaptea următoare, să predomine ninsorile în vestul, nordul, estul și centrul Moldovei. Precipitațiile predominant sub formă lichidă vor continua în regiunile sudice.
Materialul de mai jos ilustrează dispunerea stratului de zăpadă estimat până în cursul serii de joi, 15 februarie 2018. De asemenea, este prezentată și cantitatea totală de precipitații estimată până în momentul menționat. Pe hartă este trecută la numărător grosimea stratului de zăpadă, la numitor, cantitatea totală de precipitații cumulată până la 15.II ora 18 UTC.
Distribuția stratului de zăpadă și cantitatea totală de precipitații – Moldova 15.II.2018, ora 18 UTC
Sursa datelor: zyGrib și wetterzentrale.de
Conform modelărilor atmosferice, în următoarele 48 de ore cele mai însemnate cantități de apă se vor cumula în partea sud-vestică și centrală a regiunii. Ca urmare, în zona deluroasă înaltă și montană a Carpaților de Curbură este de așteptat depunerea unui strat proaspăt de zăpadă ce va atinge și grosimi de 25…30 cm.
Evident, dispunerea stratului de zăpadă, a cantității totale de precipitații poate suferi variații, comparativ cu cele prezentate, în funcție de traiectoria nucleului depresionar mediteraneean, căruia îi vor fi asociate aceste precipitații.
Pe întreaga durată a episodului de precipitații, vântul va sufla moderat în cea mai mare parte a Moldovei, cu intensificări susținute în centrul, estul și sudul acesteia. De asemenea, va sufla tare în toate zonele de munte, unde va viscoli ninsoarea, vizibilitatea va fi mult redusă. Aceleași intensificări ale vântului vor spori și senzația de rece.
Responsabil pentru precipitațiile din următoarele 48 de ore la nivelul Moldovei va fi un ciclon mediteraneean, format în cursul zilei de luni în partea centrală a Mării Mediterane. Deplasarea acestuia este din zona Italiei către partea central-nordică a Peninsulei Balcanice.
Conform modelărilor atmosferice, prezenta formațiune barică nu va avansa mult către est, urmând a se stinge în după-amiaza zilei de joi, 15 februarie 2018 pe vestul Mării Negre. Până la acel moment, ziua de mâine va reprezenta maximul acestui ciclon, când se vor cumula și cele mai însemnate cantități de precipitații.
Menționam că acest ciclon nu va migra cu mult spre est de regiunea geografică a Moldovei, deoarece peste întreaga parte a Europei de Est este activ un vast nucleu anticiclonic, central pe estul extrem al Rusiei europene.
Cuplajul termobaric constituit între nucleul depresionar mediteraneean și cel anticiclonic, centrat pe Rusia europeană, va înlesni într-o primă etapă o mișcare a maselor de aer din sector predominant est-sud-estic peste Moldova. Odată cu aceasta va fi antrenantă și o masă de aer ceva mai caldă, condiții favorabile pentru apariția precipitațiilor lichide într-o bună parte a provinciei. Ulterior, odată cu deplasarea ușoară către est a nucleului depresionar, direcția de deplasare a maselor de aer va fi una predominant nord-estică, când va fi transportat un aer rece, ce va duce la transformarea precipitațiilor în ninsoare în cea mai mare parte a teritoriului.
Rezumat: La orizont se întrevăd două zile închise și cu pecipitații importante cantitativ în cea mai mare parte a Moldovei. La început, cu excepția zonelor montane, vor fi mai mult ploi. Ulterior, cu o ușoară răcire a vremii, vor predomina ninsorile. La toate acestea se va adăuga și vântul, ce va deveni supărător în cea mai mare parte a teritoriului. La munte, va viscoli ninsoarea și va troieni zăpada. (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.