Nu mai este de mirare pentru nimeni iminența iernii ce stă să cuprindă aproape întreaga Europă la finalul săptămânii în curs. De acest efect întârziat al iernii nu va scăpa nici zona Moldovei.
Conform modelărilor atmosferice, din cursul acestui weekend și până la mijlocul săptămânii viitoare, peste Europa va avea loc un transport de aer rece, continental polar (cP), provenit dinspre Câmpia Rusă și partea vestică a Siberiei. În aceste condiții, debutul calendaristic al primăverii 2018 ne va găsi sub un ger specific mijlocului de ianuarie, cât și a unui strat generos de zăpadă.
Pe materialul de mai jos s-a dorit o expunere comparativă a valorilor maxime înregistrate în cursul zilei de 25.II.2017, când vremea primăvăratecă a furat cu mult debutul primăverii calendaristice. Astfel, ultimele zile de februarie 2017 se caracterizau prin valori termice ridicate pentru perioada de referință. În schimb, același interval din februarie 2018 ne va „teleporta” în mijloc de gerar, când maximele vor fi deosebit de scăzute pentru final de iarnă calendaristică. Minimele vor coborî și la -20°C prin zonele depresionare. Nu ar fi excluse astfel de valori nici prin nordul Podișului Central Moldovenesc.
Distribuția temperaturilor maxime Moldova înregistrate la data de 25.II.2017 și cele anticipate pentru 25.II.2018
Click pe imagine pentru detalii
Întoarcerea abuzivă a iernii din următoarea perioadă este rezultatul extinderii peste regiunile nordice ale Europei a unui maxim baric vast. Acesta va înlesni o circulație predominant estică într-o bună parte a Europei. Pe acest considerent, așa cum afirmam și mai devreme, va fi transportat o masă de aer rece, de natură continental-polară (cP), dinspre Câmpia Rusă. Mai mult, același transport de aer rece ajunge până în bazinul Mării Mediterane, unde va favoriza și o activitate depresionară destul de intensă. Astfel, ariile de joasă presiune vor reprezenta un ajutor pentru aceste advecții de aer rece, în cuplaj cu arealul de mare presiune, centrat pe zona scandinavă.
Evident, partea sudică și de sud-est a Europei pe fondul activității depresionare, pe lângă advecția de aer rece demnă de Gerar, vor fi și precipitații, predominant ninsori, unde se va depune și un strat generos de zăpadă. Vorbim de un tipar tipic de iarnă autentică pentru aceste părți ale Europei, doar că a venit când trebuia să vină, treptat, primăvara.
Mai îmbucurător ar fi faptul că după 5 martie, conform celor mai recente modelări atmosferice, o arie depresionară atlantică să avanseze către est-sud-est, condiții ideale pentru o îmblânzire a valului de ger ce urmează a caracteriza debutul calendaristic al primăverii din zona Moldovei, și nu numai. Despre această ultimă afirmație trebuie urmărită situația cu foarte multă precauție. Pe zona nordică a Scandinavei continuă să activeze arii de mare presiune, ideale pentru o menținere a iernii târzii peste Europa. Evoluția acelor areale anticiclonice trebuie urmărită cu mare atenție.
Rezumat: Dacă anul trecut (2017), finalul de februarie găsea Moldova în plină vreme de primăvară, în 2018, aceeași perioadă ne aduce o vreme autentică de Gerar. Din peisaj nu vor lipsi ninsorile dar și vântul, care va viscoli ninsoare. Tot vântul va accentua și senzația de rece. Pe acest fond, atenție mare la degerături în în intervalul cuprins între ziua de duminică și până marți-miercuri, cel puțin!!! (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.