După o primă jumătate calendaristică a iernii în care stratul de zăpadă a fost o raritate, cel puțin, la nivelul Moldovei, în cele din urmă ne-am bucurat de un prim strat de zăpadă pentru această iarnă. Cu toate acestea, nordul și sudul extrem al regiunii a înregistrat cele mai reduse cantități de zăpadă, ba chiar absent prin unele zone.
Conform materialului atașat, grosimi generoase ale stratului de zăpadă s-au concentrat pe o bandă dispusă dinspre sud-vest către nord-est, localizată pe regiunea centrală și de est a Moldovei. Pe tot acest sector, grosimea stratului de zăpadă depus a depășit 30 cm, cu valori de 36 cm la Iași, 37 cm la Fălești (MD) și chiar 46 cm la Bârnova (RO). Este demn de menționat și faptul că aceasta este o zăpadă umedă, lucru ce s-a tradus printr-o aderență mai bună de sol, fiind ceva mai greu de transportat de către vânt.
Zonele montane din vest au grosimi generoase ale stratului de zăpadă ca rezultat al episoadelor anterioare de ninsoare, nicidecum în urma episodului de ieri noapte.
Distribuția stratului de zăpadă Moldova 18.01.2018 ora locală 8:00 (6:00 UTC)
Sursa datelor: meteoromania.ro; meteo.md și meteo.gov.ua
Sinoptic, episodul de ninsori de ieri noapte s-a concretizat pe un tipar meteo-sinoptic mai special. Migrarea unui talveg depresionar islandez către est-sud-est, a dat naștere formării rapide a unui areal depresionar în spatele acestuia, exact pe zona geografică a Moldovei.
În primă fază, s-a vorbit de advecții masive de aer cald către această parte a Europei, precipitațiile fiind exclusiv ploi la nivelul întregii Moldove. În troposfera inferioară (până la 600 m, conform radiosondajelor), temperatura aerului a prezentat valori ușor negative, adăugându-se și cele ale suprafeței solului care, de asemenea, au fost negative.
Concret, în mare parte, s-a vorbit de avansul unei mase de aer cald peste una rece rece și densă, preexistentă. În astfel de situații, aerul cald, mai ușor, a fost nevoit să ecaladeze masa de aer rece. Precipitațiile asociate nucleului depresionar rezultat, au întâlnit sectoare ale troposferei mai calde (conform radiosondajelor de la ora 18 UTC) la altitudini de 800-1400 m, unde temperatura depășea 4…6°C. Precipitațiile, inițial sub formă de ninsoare, la întâlnirea acestui sector mai cald, s-au topit, transformându-se în ploi. Ulterior, la altitudini situate sub 600-800 m, unde valorile termice era negative, temperatura picăturilor de ploaie a scăzut sub 0°C, dar neavând timp să recristalizeze. Combinat și cu temperatura negativă a solului, a rezultat formarea poleiului pe arii vaste din Moldova. De altfel, au fost condiții ideale pentru apariția acelor ploi suprarăcite.
Odată cu migrarea către est a nucleului depresionar, circulația maselor de aer s-a schimbat, fiind din sector predominant nord-vestic. Pe această componentă, a fost advectată o masă de aer rece și în ecartul altitudinal 800-1200 m, condiții în care precipitațiile s-au transformat, treptat, în ninsoare.
Situarea părții centrale a Moldovei la nord de nucleul depresionar dezvoltat în urma talvegului depresionar islandez (conform materialului de mai jos), a dus la înregistrarea acelor cantități importante de precipitații sub formă de zăpadă din cursul nopții precedente. Deoarece valorile termice nu au fost foarte scăzute, fiind situate în jurul valorii de 0°C (până la 1500-1800 m altitudine), s-a vorbit de o zăpadă umedă, aderând foarte bine pe conductori, ramurile arborilor și pe carosabil. Mai mult, această zăpadă umedă a continuat să ,,îmbunătățească” formarea poleiului pe carosabil.
Contextul sinoptic ce a caracterizat recentul episod de ninsoari din Moldova
17.01.2018 ora locală 20:00 (18:00 UTC). Sursa material: metoffice.gov.uk via wetter3.de
În mod obișnuit, în contextul unor episoade de ninsori viscolite, în context sinoptic consacrat pentru regiunea Moldovei, ca rezultat al migrării către nord-est al depresiunilor mediteraneene, urmau răciri puternice ale vremii, adică ger. De această dată nu este cazul, deoarece se vorbește de o circulație generală a maselor de aer la nivel european dinspre Atlantic. Mai mult, dinspre Azore este în extindere către est un vast areal anticiclonic, ariile de joasă presiune se vor concentra pe jumătatea de nord a Europei. Această conjunctură barică ne aduce o încălzire evidentă a vremii, nicidecum acel episod de ger ce ar succeda un episod considerabil de ninsori, cum ar fi de așteptat, în mod normal, când aveam și viscole puternice, soldate cu troienirea șoselelor și a căilor ferate.
Rezumat: După o primă jumătate a iernii în care ninsorile mai însemnate cantitativ s-au lăsat așteptate, noaptea trecută a îndeplinit dorința multor doritori de alb. Din păcate pentru ei, contextul sinoptic nu este unul tipic episoadelor de ninsoare de durată pe zona Moldovei. După acest episod de ninsori, circulația maselor de aer va fi una zonală, fiind transportat și un aer mai cald, punând în pericol proaspătul strat de zăpadă așternut. Deoarece are grosimi generoase, sunt șanse ca o parte din acesta să se mențină și în zilele următoare, în ciuda încălzirii așteptate.
Dincolo de contextul sinoptic, bucurați-vă de acest prim strat de zăpadă și spor la bulgăreală, modelarea oamenilor de zăpadă, fotografii artistice etc. E iarnă, totuși…(©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.