O venire nehotărâtă a iernii

După o săptămână ce ne-a adus o vreme potrivită pentru un mijloc de martie, începând de azi (17.XII.2017), circulația maselor de aer se va schimba, aceasta va fi din sector predominant nord. Pe acest tipar meteo-sinoptic, în ciuda faptului că vom simți o răcire evidentă, valorile termice se apropie, într-un final, de normalul climatologic al perioadei.

Răcirea ce a debutat azi va continua și în prima parte a săptămânii viitoare. Continuarea acestui proces de răcire ne va aduce în primele trei zile ale săptămânii viitoare maxime cuprinse între -3…-2°C prin nord-vestul provinciei și cel mult 2…3°C prin sud-estul extrem. Nopțile vor aduce minime cuprinse între -11…-9°C în depresiunile din nordul Orientalilor și cel mult -2…0°C prin sud-estul extrem.

Procesul de răcire al vremii se va caracteriza printr-o vreme în general închisă, cu precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare în centrul și vestul Moldovei. În sud vor fi precipitații mixte, iar în partea de nord acestea se vor semnala cu totul izolat. Cum este ilustrat și pe materialul de mai jos, probabilitatea pentru un strat efemer de zăpadă în următoarele 72 de ore este mai ridicată pe o fâșie ce descrie partea centrală a Moldovei.

În zonele de munte a fost luat în calcul doar cantitatea de zăpadă estimată în următoarele 72 de ore. Ca o idee a stratului total de zăpadă din aceste arii, însumați grosimea stratului de zăpadă anticipată cu cea deja existentă, din precedentele episoade cu ninsoare.

Estimarea stratului de zăpadă cumulat în Moldova în următoarele 72 de ore
Sursă date: www.wetterzentrale.de/GFS și zyGrib

Conform celor mai recente modelări atmosferice, începând cu ziua de joi circulația maselor de aer se va efectua din sector predominant vestic. Acest lucru se va traduce printr-o încălzire a vremii la nivelul întregii Moldove. Ca o idee generală, pe final de săptămână sunt estimate valori maxime de temperatură de la -1…0°C în zonele joase din estul și nord-estul regiunii și până la 5…6°C prin zona deluroasă situată la vest de râul Siret. Minimele nu vor fluctua foarte mult comparativ cu prima parte a inervalului.

Deoarece ne vom situa la periferia sudică a unui nucleu depresionar mobil, atlantic, cantități mai importante de precipitații se anticipează pentru ariile montane din nord-vestul provinciei. Vor fi precipitații mixte, cu tendința de predominare a ninsorilor. În rest, noaptea și dimineața, șanse de producerii a ceții în zonele joase.

Pe fondul unei dinamici atmosferice foarte active la nivel emisferic, vremea de la finalul săptămânii următoare poate prezenta diferențe notabile compartiv cu ce se prevede în acest moment. Dacă vor fi schimbări majore, acestea vor fi analizate aici, pe site-ul nostru,  Meteo Moldova. Urmăriți-ne! (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.