După o lună noiembrie lipsită de evenimente meteorologice deosebite, debutul calendaristic al iernii s-a caracterizat printr-o vreme schimbătoare, cu precipitații importante cantitativ. Acestea au fost și sub formă de ninsoare, chiar și în zonele joase, nu doar la munte sau nordul Moldovei.
Șirul zilelor cu precipitații va fi întrerupt în săptămâna ce urmează pentru cea mai mare parte a României. Cu toate acestea, în interiorul arcului carpatic se mai întrevăd ceva precipitații mixte în prima parte a săptămânii.
Sinoptic, săptămâna viitoare se va caracteriza printr-un context sinoptic obișnuit lunilor decembrie din ultimii ani. Concret, va fi vorba de plasarea ariilor de joasă presiune pe nord-vestul Europei iar cele de mare presiune vor fi prezente pe sudul și estul acesteia. Totuși, la nord de Marea Neagră se întrevede un nucleu de joasă presiune, însă acesta nu va fi de durată, urmând să dispară până cel târziu miercuri. De altfel, acesta este ceea ce a rămas din nucleul depresionar mediteranean ce ne-a dus precipitațiile de la finalul săptămânii în curs.
Contextul sinoptic ilustrat pe materialul de mai jos este favorabil circulațiilor din sector vestic. Existența nucleului de joasă presiune în prima parte a săptămânii la nord de Marea Neagră va imprima o ușoară deviere a curentului jet (Jet Stream) pe o componentă nord-vestică la nivelul României și al vecinităților. Situarea foarte apropiată a nucleului depresionar amintit de un areal de mare presiune, centrat pe sudul Uralilor-vestul Siberiei, va înlesni o circulație sudică peste cea mai mare parte a Rusiei europene. Aceasta presupune și o advecție de aer cald către „rezervorul de aer rece” al Europei. Ca urmare, invazii de aer rece dinspre Câmpia Rusă și chiar dinspre Siberia Occidentală sunt excluse în următoarea săptămână.
Cuplajul nucleului depresionar situat la nord de Marea Neagră cu o arie anticiclonică centrat pe sud-estul Spaniei și nord-vestul Africii va imprima, în prima jumătate a săptămânii, o circulație nord-vestică peste regiunea geografică a României. Pe ansamblu vorbim de o predominare a circulației nord-vestice în regim anticiclonic. Astfel de circulații aduc o vreme rece, cât și precipitații slabe cantitativ și temporare, în ciuda faptului că vorbim de regim anticiclonic.
Abaterea cantităților medii de precipitații Europa în intervalul 4-10.XII.2017 cât și distribuția centrilor barici
Ulterior, odată cu stingerea nucleului de joasă presiune de la nord de Marea Neagră și extinderea ariei de mare presiune către est, circulația se va reorienta din sector predominant vestic și sud-vestic. Ca urmare, vremea se va încălzi, în mod deosebit, în exteriorul arcului carpatic.
Deoarece vorbim de o săptămână caracterizată de un regim predominant anticiclonic, vor fi condiții ideale pentru apariția inversiunilor termice în depresiuni. De asemenea, condiții de ceață sunt așteptate în majoritatea ariilor joase de relief.
Astfel, luni așteptăm maxime la nivelul întregii țări cuprinse între -2°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 9°C la țărm de mare. Minime cuprinse între -8°C în depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 3°C pe litoral. Marți, vremea păstrează același registru ca în ziua precedentă, cu maxime cuprinse între -3°C în estul Transilvaniei și 8°C prin sud-estul extrem al țării. Minimele vor porni de la -11…-10°C în depresiunile Carpaților Orientali și cel mult -1…0°C în sudul extrem al litoralului.
Miercuri se va observa o ușoară încălzire a vremii, maximele se vor încadra între -1…0°C prin Transilvania și Maramureș și cel mult 8…9°C prin Lunca Dunării. Minimele vor porni de la -11°C în depresiunile Orientalilor și cel mult 1…2°C prin zona sudică a litoralului.
Joi, odată cu reorientarea circulației maselor de aer, vremea se va încălzi la nivelul întregii țări, mai evident în exteriorul arcului carpatic. Temperaturile maxime se vor încadra între 2°C în Transilvania și 12…13°C prin zona Podișului Getic și, posibil, prin Podișul Mehedinți. Minimele, în creștere comparativ cu nopțile precedente, se vor încadra între -6°C prin estul Transilvaniei și 4…5°C pe litoral și, posibil, prin sud-vestul țării.
Finalul de săptămână va continua cu o vreme mai caldă pentru prima decadă din decembrie, cu precădere , în sudul și estul țării. În interiorul arcului carpatic, vremea va fi ceva mai rece, cu valori termice mult mai apropiate de normalul climatologic al perioadei. Conform celor mai recente modelări, de duminică se întrevede un nou episod de precipitații, însă vom detalia pe parcursul săptămânii eventualele schimbări.
Rezumat: Ne așteaptă o săptămână cu un regim termic potrivit pentru început de decembrie, asta în prima parte a sa. Ulterior, odată cu reorientarea circulației atmosferice, vremea se va încălzi, cu precădere, în exteriorul arcului carpatic. Precipitațiile vor fi absente, cu totul izolat ceva ninsori în interiorul arcului carpatic în prima parte a săptămânii. În rest, pe unde este posibilă apariția nebulozițății inferioare, șanse pentru burniță. (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.