O nouă săptămână de toamnă

Primele zece zile ale iernii calendaristice 2017-2018 s-au caracterizat printr-o dinamică atmosferică destul de pronunțată la scara întregii Europe. Pe acest fond, au alternat perioadele calde cu cele reci, materializate prin zile plăcute urmate de altele, cu parfum de iarnă.

De acest vals al vremii nu a dus lipsă nici România, martoră fiind și ultima săptămână cu un debut de iarnă, urmat de zile autentice de toamnă și încheiată cu un nou asalt al iernii.

Răspunzător pentru toate aceste contraste ale vremii a fost intensa activitate depresionară de pe Atlanticul de Nord (conform materialului atașat), ariile depresionare fiind în mișcare rapidă către est. Mai mult, ariile de mare presiune din sud-vestul Europei au avut tendințe de migrare către nord, ce au creat adevărate culoare de alunecare a maselor de aer rece (în sectorul lor estic, rece) cât și a celor foarte calde, tropicale (in sectorul vestic, cald). Evident, schimbările bruște de vreme s-au soldat și cu intensificări ale vântului.

Săptămâna următoare va păstra aceleși tipar meteorologic, cu schimbări rapide de vreme. Pentru România și împrejurimi, debutul săptămânii viitoare se va caracteriza printr-o vreme caldă. Astfel, zilele de luni și marți vor aduce maxime cuprinse între 5…8°C prin depresiunile din Estul Transilvaniei și 16…17°C prin vestul și sud-vestul țării. Minimele vor fi scăzute în cursul dimineții de luni, cu valori de -12…-10°C în depresiunile Orientalilor și 1…2°C la țărm de mare. Marți vom percepe o creștere a temperaturilor și în cursul nopții, condiții în care minimele se vor încadra între -7…-6°C prin depresiunile Orientalilor și 6…7°C pe litoral și, posibil, în Dealurile de Vest.

Miercuri, odată cu trecerea unui front rece, valorile termice vor marca o ușoară scădere, condiții în care vom aștepta maxime de la 3…4 °C prin nord-vest și cel mult 15°C în sud-est. Minimele vor fi cuprinse între -3°C prin depresiunile din Estul Transilvaniei și 8°C pe litoral. Ca aspect, după primele două zile ale săptămânii cu vreme stabilă, nebulozitatea va crește în cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, condițiile pentru precipitații slabe se vor păstra pentru zona de munte.

Ziua de joi se va caracteriza printr-un regim termic asemănător, cu maxime ce se vor încadra între 4°C prin Maramureș și 14…16°C prin Lunca Dunării. Minimele, comparabile cu cele din noapte anterioară. Ca aspect, o vreme schimbătoare, cu șanse pentru ploi slabe prin jumătatea de nord a țării.

Distribuția sistemelor noroase și frontale Europa 10.XII.2017 ora 12 UTC
Sursa materiale: sat24.com și metoffice.gov.uk.

Finalul de săptămână, conform actualelor modelări atmosferice, va continua pe același fond de vreme schimbătoare. Mai mult, în exteriorul arcului carpatic se întrevede o ușoară încălzire. Totuși, de duminică sunt ceva șanse de precipitații mai importante cantitativ, cu precădere, în nord-vestul și vestul teritoriului.

Despre evoluția vremii de la finalul săptămânii viitoare vom mai vorbi pe parcursul săptămânii viitoare. Poate, cu puțin noroc, după 18 decembrie să aducem în discuție și o primă „intervenție” mai pronunțată a iernii.

Rezumat: La orizont se întrevede o săptămână caldă pentru decembrie, cu ceva șanse de precipitații slabe la mijlocul acesteia. Pe fondul unei dinamici atmosferice destul de activă la scară europeană, vântul va fi elementul comun al săptămânii ce urmează.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.