La debut calendaristic de iarnă vin și ceva ninsori

În acest an, debutul calendaristic al iernii pare să coincidă și din punct de vedere meteorologic, pentru o mare parte a Moldovei. În următoarele 24-48 de ore, la nivelul întregii Moldove sunt așteptate cantități mai însemnate de precipitații, dar și o scădere a valorilor termice.

Materialul de mai jos prezintă cantitatea totală de precipitații estimată pentru zona Moldovei, cât și posibila distribuție și grosime a stratului de zăpadă. Acesta din urmă mai mult ca sigur că va prezenta diferențe comparativ cu distribuția anticipată, deoarece sunt mulți factori care îi decid existența. Acești factori sunt reprezentați, în primul rând, de modul de distribuție a precipitațiilor, temperatura solului, cât și în partea inferioară a troposferei (nivelul de 1000; 925 și 850 hPa geopotențial). Degeaba avem toate condițiile ideale pentru depunerea unui strat de zăpadă, dacă la nivelul de 850 hPa geopotențial valorile termice sunt pozitive. În astfel de condiții, avem parte de acele ploi suprarăcite, cum s-a întâmplat, de altfel, în primele zile din luna decembrie 2010. Spre fericirea iubitorilor de zăpadă, un asemenea tipar meteo nu este întrevăzut în următoarea perioadă, astfel, fulgii de zăpadă vor avea cale liberă.

Dacă se verifică modelarea atmosferică asociată output-ului GFS de la ora 6 UTC, centrul, nordul și vestul Moldovei ar primi un strat de zăpadă, ce-i drept, nu prea generos. În schimb, regiunile deluroase înalte din vest, nord-vest cât și întreaga zonă de munte vor avea parte exclusiv de ninsori în perioada următoare, condiții ideale pentru un strat generos de zăpadă.

Estimarea distribuțiilor cantităților de precipitații și a stratului de zăpadă Moldova 3.XII.2017 ora 6 UTC (8 L.T.)
Click pe imagine pentru detalii. Sursa: www.wetter3.de/GFS

În schimb, estul, și sudul provinciei vor avea parte de ploi, fulgii de zăpadă vor fi izolați spre inexistenți. Cât despre materializarea unui strat de zăpadă, nici nu poate fi vorba.

Deoarece precipitațiile de față sunt asociate unui front atmosferic rece, asociat unui nucleu depresionar centrat pe Republicile Baltice, sunt semnale ca în zonele cu șansele cele mai bune pentru ninsoare, în momentul transformării ploii în ninsoare, precipitațiile să fie în diminuare. Partea mai bună este reprezentată de posibile regenerări locale a benzii de nebulozitate din nord-vestul Mării Negre.

Ulterior, după trecerea acestui front rece, vremea se va răci, regimul termic va fi unul potrivit pentru început de decembrie. În aceste condiții, stratul de zăpadă se va menține până spre 6-7 decembrie 2017, când se întrevede o încălzire a vremii. Despre acest aspect, în cursul zilei de duminică, când vom detalia vremea de săptămâna viitoare.

Rezumat: Debutul calendaristic al iernii 2017-2018 vine la pachet cu șanse pentru materializarea unui strat de zăpadă prin centrul, nordul și vestul Moldovei. În rest, vor fi predominant ploi. La munte vor fi exclusiv ninsori, acestea vor fi însoțite și de vânt, lucru ce se va materializa prin viscol.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.