De Crăciun, vreme caldă

Până la Crăciun au rămas mai puțin de 5 zile, un moment ideal de a răspunde cu o acuratețe destul de ridicată la cum va fi vremea în respectivele zile. Conform modelărilor atmosferice oferite de GFS și ECMWF, în toate cele trei zile de Crăciun, tendința este una clară – de încălzire.

Pentru prima zi de Crăciun, conform surselor amintite, pe ansamblul întregii Moldove sunt așteptate valori maxime de temperatură ridicate, potrivite pentru început de noiembrie, nu pentru final de decembrie. Astfel, în sudul, sud-estul și arealul geografic al Câmpiei Colinare a Jijiei, maximele vor atinge și 10…11°C. Pe arii extinse vorbim de maxime cuprinse între 7 și 9°C, conform materialului atașat.

Valori maxime Moldova 25.XII.2017/Sursa: www.wetterzentrale.de și zyGrib

Cine va dori să găsească un peisaj autentic de iarnă în aceste zile, să meargă la munte. Acolo, la peste 1500 m altitudine, vor fi maxime ușor negative și un strat suficient de zăpadă. Cu toate că în aceste regiuni maximele vor fi ușor negative, caracteristica este și aici de vreme caldă pentru această perioadă din an.

Ca aspect, în toate cele trei zile de Crăciuni, vom avea parte de o vreme stabilă, cu șanse de apariție a ceții și/sau a norilor stratiformi în zonele joase de relief. Asociat acestora vor fi burnițe, iar noaptea și dimineața, pe fondul unor temperaturi negative, cu precădere în depresiunile Orientalilor, posibil apariția chiciurei.

Rezumat: Urmează un alt Crăciun lipsit de zăpadă în toată Moldova, excepție fiind zonele înalte de munte. Valorile maxime de temperatură vor fi generoase iar noaptea și dimineața, în zonele joase de relief vor fi fenomene meteorologice asociate nebulozității inferioare. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.