Când se aud tunete în decembrie

La prima impresie, dacă este să luăm în calcul ariile de munte cât și cele de deal din centrul și nordul Moldovei, Transilvania și chiar Banatul spunem că este un debut de iarnă ca la carte. Privit la nivel de circulație atmosferică situația este diferită. Deoarece arealul geografic al României se situează într-o masă de aer cald și umed, asociat unei depresiuni mediteraneene, sunt înlesnite condiții pentru dezvoltarea unor sisteme noroase convective. Evident, aerul cald este dislocat de unul rece, moment în care au loc și procesele convective.

Direcția de deplasare a sistemelor noroase și distribuția temperaturii în centrul României
Sursa materialelor: sat24 și meteoromania.ro

În urma acestui proces, în zona județelor Argeș și Prahova (cu precădere, în zona deluroasă și montană a acestora) s-au semnalat ploi ce au prezentat și caracter torențial. Conform surselor locale, au fost înregistrate și căderi de grindină. Acum, despre aceasta din urmă, nu știm cu exactitate dacă a fost, într-adevăr, grindină sau măzăriche. Cel mai probabil, stațiile meteorologice din zonă vor raporta cu exactitate acest fenomen. Din moment ce au fost semnalate averse, sistemele noroase au fost unele cu dezvoltare pe verticală, de unde și acele descărcări electrice.

Transportul de aer a fost unul pe componentă predominant sud-sud-vestică către nord-nord-est, condiții ca masa de aer să escaladeze bariera orografică constituită de grupele montane Făgăraș și Bucegi. Evident, pe fațada sudică a acestora, aerul umed și cald a generat acele precipitații torențiale cât și semnalarea descărcărilor electrice și, posibil, grindină.

Odată traversate respectivele grupe montane, aerul s-a încălzit adiabiatic, rezultatul s-a materializat prin apariția foehnului la nord de grupele montane amintite.  Așa se explică acele valori termice foarte ridicate din zona Brașovului, dar mai ales, din sudul județului Harghita cât și vestul județului Covasna.

De asemenea, pe acest context sinoptic, caracterizat de un transport de aer umed și cald, succedat de unul mai rece, la nivelul întregii țări sunt sisteme noroase de natură convectivă. Așa se explică apariția averselor de ploaie, lapoviță și/sau ninsoare. Pe unde s-au semnalat ninsori, în astfel de condiții, fulgii au fost unii mari, cu moment de începere și finalizare brusc.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.