De cele mai multe ori, în ultima decadă de noiembrie avem parte atât de zile de toamnă cât și de primele manifestări ale iernii. Acest fapt se verifică și în cursul acestui an, când vor alterna zilele demne de toamnă cu unele mai reci, specifice anotimpului hivernal.
Săptămâna ce urmează va debuta cu o advecție de aer mai rece, pe componentă nord-nord-vestică, asociată periferiei sud-vestice a unui sistem depresionar centrat pe nordul continentului. Pe acest fond, primele două zile ale săptămânii viitoare se vor caracteriza printr-o vreme schimbătoare și precipitații temporare, mixte în interiorul arcului carpatic și locale, predominant ploi, în rest. La munte, cu precădere, în grupa nordică a Orientalilor cât și în Munții Apuseni, vor predomina ninsorile, unde se va depune strat proaspăt de zăpadă. De asemenea, condiții pentru un strat efemer de zăpadă sunt și în zonele deluroase mai înalte din Maramureș și nord-estul Transilvaniei. De remarcat că în aceste două-trei zile ale săptămânii următoare nu va lipsi nici vântul, sporind senzația de rece.
În primele două zile ale intervalului, valorile maxime de temperatură se vor încadra între 2…3°C în Maramureș și cel mult 10…12°C prin Lunca Dunării. Minimele vor fi cuprinse între -6…-5°C în depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 4…5°C la țărm de mare.
După ziua de marți, oadtă cu apropierea unui nucleu depresionar centrat astăzi, 19.11.2017 la sud-est de Islanda (vezi imaginea de mai jos), de regiunile central-nord-vestice ale Europei, circulația maselor de aer se va reorienta din sector predominant sud-vestic. Mai mult, arealul anticiclonic, caracterizat prin vreme stabilă, va avea tendința de a se extinde peste cea mai mare parte a jumătății de sud a continentului. Acest lucru va ajuta transportul de aer ceva mai cald, dinspre sud-vest.
Situația meteo-sinoptică Europa 19.XI.2017 ora 12 UTC (14:00 L.T.)
Sursa materialelor:www.metoffice.gov.uk și http://www2.sat24.com
De remarcat este și faptul că odată extinsă aria de mare presiune, în această perioadă din an, în zonele joase de relief vor fi condiții de apariție a nebulozității inferioare și precipiatații asociate acesteia. De aceea, în astfel de condiții, valorile termice cele mai ridicate se vor înregistra în zonele de deal, situate peste orizontul de inversiune.
Astfel, de miercuri, valorile termice vor crește de la o zi la alta, urmând ca la sfârșit de săptămână să vorbim de o vreme caldă pentru final de noiembrie. Dacă se mențin actualele tendințe, spre weekend vorbim de maxime ce se vor încadra între 6…7°C în depresiunile din estul Transilvaniei și până la 14…15°C în zonele deluroase din vestul și sud-vestul țării. De menționat că pe fondul stabilității atmosferice, zonele joase de relief vor fi caracterizate de prezența norilor stratiformi până în orele amiezii, de aceea, valorile maxime de temperatură vor fi modeste.
Minimele par să mai câștige ceva grade, cu precădere, în zonele sud-vestice. Așteptăm, pe ansamblul întregii țări, minime ce se vor încadra între -4°C prin depresiunile din estul Transilvaniei și 6…8°C la țărm de mare și, așa cum spuneam, pe fondul încălzirii, și prin zonele de deal din Banat și Crișana.
Rezumat: Săptămâna ce urmează va debuta cu vreme schimbătoare, cu ceva precipitații mixte în interiorul arcului carpatic și izolate, predominant ploi, în rest. Din tabloul meteorologic al următoarelor două zile nu va lipsi nici vântul, ce va spori senzația de rece. După acest episod de pseudoiarnă, vreme va intra într-un proces de încălzire, devenind caldă pentru final de noiembrie. Totuși, în zonele joase de relief sunt condiții pentru nebulozitate inferioară (nori stratiformi și/sau ceață) și precipitații asociate acesteia.(©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.