Inamicul iernilor de pe la noi

După o tentativă de iarnă în următoarele zile, cel puțin ca aspect termic, la orizont se întrevede o fortificare a circulației din sector sud-vestic. Vectorul principal al acestor tipuri de circulații îl reprezinta, fără îndoială, poziționarea centrilor barici pe zona Arh. Britanic, cele de mare presiune urmând a se extinde peste sudul și sud-estul Europei. Pe acest tipar sinoptic, masele de aer cald, de proveniență tropicală vor fi transportate până în partea de nord-est a continentului. Pentru România, dacă se păstreaza actualele modelari, ultima decadă de noiembrie pare să fie caracterizată de acele tipuri de circulații atmosferice dinspre sud-vest, în regim anticiclonic. Asemenea tipuri de circulații atmosferice vor aduce abateri termice pozitive iar pe fondul unui gradient baric foarte scăzut, nelipsiții nori stratiformi și burnița din zonele joase și soare din abundență la deal și munte. Privind materialul atașat, sistemul depresionar este foarte extins, dovadă că ultimele zile de noiembrie sa găsească teritoriul României în plină circulație sud-vestică ciclonică, aceasta se caracterizează printr-un gradient baric ridicat ce va duce la intensificări ale vântului cât și o advecție de aer cald și mai sustinuta, comparativ cu cea de tip anticiclonic.

Distribuția câmpului baric la nivelul de 500 hPa geopotențial Europa 29.XI.2017 12 UTC

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât sa ne delectăm cu peisajele minunate de iarna din zona de munte din Munții Alpi, Dinarici, Apenini. Decembrie pare să debuteze, ca și in ultimii ani, cu vreme tipică unui debut de noiembrie… (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.