Iarna de moment…

Lungul șir al zilelor monotone de noiembrie s-a terminat odată cu ultimul weekend de toamnă. Acestea vor fi înlocuite de o vreme schimbătoare în cursul săptămânii în curs.

La baza acestor schimbări stă intensa activitate depresionară din sudul Mării Adriatice, ce influențează vremea din Peninsula Balcanică. Mai mult, depresiunea din Adriatica a fuzionat cu un al nucleu de joasă presiune, centrat pe Marea Baltică. Ca urmare, în următoarele două zile așteptăm precipitații importante cantitativ în cea mai mare parte a Moldovei.

În paralel cu activitatea depresionară de pe jumătatea de est a Europei, dinspre sud-vest este în extindere către nord-est un areal anticiclonic (observat și pe materialul de mai jos), în cuplaj cu ariile de joasă presiune amintite, va înlesni advecția unei mase de aer reci, dinspre nord-nord-vest. Ca urmare a pătrunderii masei de aer rece, precipitațiile din zona Moldovei vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare într-o bună parte a acesteia,  la munte vor predomina ninsorile.

Tiparul acesta, de iarnă nu pare să fie de lungă durată, deoarece dinspre nord-vestul continentului vor avansa alte arii de joasă presiune. Mișcarea aerului într-un areal depresionar se realizează invers acelor de ceas, tradus printr-o deplasare a aerului dinspre sud-vest peste Moldova. Acest lucru va duce la o încălzire a vremii de miercuri încolo.

Situația sinoptică la nivelul Europei 27.XI.2017 ora 12 UTC (14 L.T.)
Sursa materiale: www.sat24.com și www.metoffice.gov.uk

Astfel, primele două zile ale săptămânii în curs vor aduce un aspect de iarnă în cea mai mare parte a Moldovei. Cantitățile de precipitații vor fi însemnate în bună parte a Moldovei, cu precădere, în sud-vestul și centrul acesteia.

Răcirea va fi accentuată, astfel că amiaza zilelor de luni și marți se va caracteriza prin maxime cuprinse între 0…1°C în zona deluroasă din nord-vest și cel mult 9…10°C prin sudul provinciei. Minimele, pe fondul unui grad ridicat al nebulozității, se vor încadra între -3°C în zonele deluroase din nord-vestul extrem și 5…6°C prin sud-estul extrem.

Deoarece regimul termic va fi unul scăzut în bună parte a Moldovei, vorbim de precipitații mixte în centrul și nordul acesteia. În zonele de deal din vestul Moldovei se va materializa și un strat de zăpadă. La munte, la peste 1000-1200 m altitudine, vor predomina ninsorile, unde și stratul de zăpadă va fi consistent. Cele mai mari grosimi ale acestuia se vor înregistra în partea de sud-vest, în zona Carpaților de Curbură, unde se pot cumula și peste 40-45 cm de zăpadă proaspătă, conform materialului atașat.

Pe lângă temperaturile modeste și precipitații importante cantitativ, se va intensifica și vântul, din sector predominant nord-nord-vestic, care va spori senzația de rece. La munte, va sufla tare, viscolind ninsoarea.

Cantitatea totală de precipitații cumulată estimată până pe 29.XI.2017 ora 6 UTC (8 L.T.)
Sursa: wetterzentrale.de/GFS

De miercuri, odată cu reorientarea circulației maselor de aer din sector predominant sud-vestic, vremea se va încălzi ușor. Ca urmare, în cursul zilei de miercuri sunt așteptate valori maxime de temperatură cuprinse între 2…3°C în zonele deluroase din vest și nord-vest și până la 7…9°C prin sudul extrem. Minimele vor fi cuprinse între -4°C prin depresiunile Orientalilor și 4°C în sud-est. Ca aspect, vremea se va îmbunătății, cu șanse de ploi slabe în jumătatea de est a provinciei. Noaptea și dimineața, în zonele joase, se va produce ceață asociată și cu burniță.

Procesul de încălzire a vremii va continua și joi, când vom aștepta maxime, ușor peste normele climatologice ale finalului de noiembrie, ce se vor încadra între 4…5°C în zona deluroasă din nord-vest și 10…11°C prin sudul extrem al Moldovei. Minimele, comparabile cu noaptea precedentă, se vor încadra între -5…-4°C în depresiunile Orientalilor și 3…4°C prin sud-est.

Finalul de săptămână va debuta cu vreme caldă pentru început de decembrie, cu maxime ce se vor încadra între 4…6°C în zona de deal din vest și nord-vest și până la 12…13°C în sud-estul provinciei. Totuși, de duminică se întrevede o răcire ușoară a vremii, dar chiar și așa vorbim de o vreme mai caldă pentru debutul calendarisic al iernii.

Ca aspect, ziua de vineri se va caracteriza printr-o nebulozitate accentuată și pe arii vaste. Vor fi ploi pe arii extinse, la munte, la peste 1200 m altitudine, vor fi precipitații mixte. Ulterior, aria precipitațiilor se va restrânge, fiind posibile ploi slabe iar la munte ceva ninsori.

Rezumat: Începem o săptămână cu multă nebulozitate, precipitații sub toate stările de agregare cât și o răcire evidentă. Din fericire pentru iubitorii de toamnă, de miercuri se întrevede o nouă încălzire a vremii, ce pare că va dura până la finalul săptămânii, cel puțin.

Debutul calendaristic al iernii se va face pe fond de vreme închise, cu multe ploi, dar cu temperaturi destul de ridicate, cu precădere, în sudul, centrul și sud-estul Moldovei. Așadar, iarna ce o vom avea în următoarele două zile nu are de gând să persiste pe meleaguri moldave, deocamdată. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.