Zile pastelate de Brumărel

Săptămâna ce tocmai se încheie ne-a servit o vreme variată, de la zile ce au caracterizat o vară târzie prin sud-estul țării la unele mai reci, cu prima apariție serioasă a iernii în zonele de munte, la altitudini de peste 1500 m. Mai mult, dinamica atmosferică la nivel continental a fost una foarte activă, fiind o adevărată provocare pentru orice prognozist, de la cei amatori la experți. Ca urmare, a fost dificil realizarea unei prognoze meteo chiar și pe intervale scurte de timp.

Tiparul unei dinamici atmosferice mai agitate se va păstra și în cursul săptămânii viitoare. Cu toate acestea, conform actualelor modelări atmosferice, se pare că vom avea arii de mare presiune focusate pe jumătatea de sud a Europei și cele de joasă presiune, pe cea de nord. De menționat că este un echilibru fragil, un mic deranj al jetului troposferic și, surpriză, mase de aer rece se pot infiltra în bazinul Mării Mediterane, generând perturbații atmosferice.

Ca o privire de ansamblu, o dispunere de acest fel a centrilor barici la nivel european presupune o predominare a circulațiilor dinspre vest și chiar sud-vest, conform materialului atașat. Cum este lesne de înțeles, circulațiile atmosferice pe o astfel de componentă presupune un regim termic apropiat de normalul perioadei în cursul anotimpurilor de tranziție. S-a menționat și circulațiile sud-vestice, acestea vor imprima un regim termic ceva mai ridicat, comparativ cu normele perioadei de referință. Acest lucru este observat și pentru săptămâna viitoare, unde abaterile termice ușor pozitive vor cuprinde cea mai mare parte a continentului.

Abaterea valorilor termice Europa 9-15.X.2017 cât și distribuția centrilor barici.
Sursă material grafic: www.wxmaps.org (click pentru detalii)

La scara țării noastre, săptămâna viitoare va fi caracterizată de o vreme, în general, stabilă. Șanse de ploi se întrevăd în nordul și nord-vestul teritoriului. În ciuda faptului că vorbim de o circulație dinspre vest, prima zi a intervalului se va caracteriza prin valori maxime de temperatură cuprinse între 8…10°C prin centrul și nordul țării și 16…17°C prin sud-vest. Minimele se vor încadra între -1…0°C prin depresiunile din estul Transilvaniei și cel mult 8…10°C pe litoral. Vântul va continua să sufle moderat în cea mai mare parte a țării. La munte va continua să sufle tare. De asemenea, va sufla tare și în zona Dobrogiei.

De marți, vremea va intra într-un proces de încălzire, maximele se vor încadra între 10°C în nord și 19…20°C prin sud-vest. Minimele vor fi cuprinse între -3°C în depresiunile Carpaților Orientali și 8°C la țărm de mare. Ca aspect, vremea va fi frumoasă, cu unele înnorări în a doua parte a zilei în nord-vestul extrem. Miercuri, procesul de încălzire va continua, condiții în care maximele se vor încadra între 12…13°C prin nord și 22…23°C prin sud și sud-vest. Minimele, în creștere ușoară, se vor încadra între -1…0°C în depresiunile Carpaților Orientali și 10…11°C prin sud-est. Ca aspect, vremea va fi schimbătoare, cu ceva șanse de ploi prin nordul, centrul și vestul țării. În rest, ploile pot apărea cu totul izolat. La munte se mențin șansele pentru precipitații mixte.

Joi, conform actualelor modelări atmosferice, temperaturile vor continua să crească ușor. Sunt așteptate maxime cuprinse între 13…15°C prin estul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei și 23°C prin Lunca Dunării. Minimele se vor încadra, în general, între 2°C prin nord și 12°C în sud-est. În depresiunile intramontane sunt posibile valori minime la limita înghețului, condiții ca, izolat, să-și mai facă apariția și bruma. Ca aspect, vom avea o vreme variabilă, cu șanse reduse de ploaie prin nordul și nord-vestul teritoriului.

Finalul de săptămână, așa cum este anticipat de principalele modelări atmosferice (cel american-GFS; european-ECMWF), va fi caracterizat de o vreme caldă și, în general, frumoasă. De sâmbătă după-amiază, ariile din nord-estul țării vor cunoaște o ușoară răcire a vremii. Aceasta va fi rezultatul extindere către sud a unei mase de aer rece dinspre nordul Rusiei. Oricum, până atunci mai este cale lungă, condiții ca evoluția vremii să prezinte variații notabile. Să nu uităm săptămâna în curs, ce a adus o dinamică atmosferică destul de activă la nivel european. De asemenea, și săptămâna viitoare prezintă un echilibru fragil între ariile de joasă presiune din nord și cele de mare presiune, din sud. Un mic „dezechilibru” în cadrul Jet Stream-ului, ca mase de aer rece să pătrundă în bazinul central al M. Mediterane, ideal pentru nașterea unei depresiuni mediteraneene.

Rezumat: La orizont se întrevede o săptămână liniștită, obișnuită pentru un mijloc de octombrie, ideală pentru bucuria oferită de coloritului multicolor al frunzelor. Șanse pentru câteva reprize de ploaie se întrevăd pentru centrul, nordul și nord-vestul țării. Noaptea și dimineața, pe văi și depresiuni își va face simțită prezența nebulozitatea inferioară, prin apariția norilor stratiformi și/sau a ceții. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.