La ultima postare referitoare la evoluția vremii pentru săptămâna în curs spuneam că ne așteaptă zile autentice de vară în a doua parte a lunii octombrie. Din fericire (dacă este să privim pe moment, deoarece ne-am delectat cu aceste zile stabile de vară în plină lună octombrie) și din nefericire, pe termen lung (aceste zile deosebit de calde, mai mult ca sigur, vor fi urmate de valuri de frig si, cel mai probabil, și prezența ninsorilor viscolite).
Cu toate acestea, în trendul din ce în ce mai încurcat al modelărilor atmosferice odată cu avansarea în timp, la sfârșitul săptămânii trecute se întrevedea o răcire substanțială a vremii de sâmbătă încolo. Ei bine, evoluția vremii a suferit unele modificări, prezentul val de căldură ne va aduce maxime generoase și la final de săptămână. De remercat, totuși, că vom resimți o ușoară scădere a valorilor termice, dar și așa vorbim de o vreme caldă pentru ultima decadă de Brumărel.
Privit la scară europeană, peste zona geografică a Scandinavei se va consolida un nucleu de mare presiune, acesta va aduce mase de aer rece, deocamdată, peste Peninsula Scandinavă și cea mai mare parte a Rudiei europene. Advecția de aer rece este cu atât mai pronunțată deoarece arealul de mare presiune amintit, va fi în cuplaj cu unul de joasă presiune, activ peste nord-estul Rusiei europene, conform materialului atașat. Acesta din urmă va lăsa și cantități de precipitații, predominant sub formă de zăpadă în jumătatea de nord a Rusiei europene, cât și în estul Peninsulei Scandinave.
Câmpul baric Europa – 19.X.2017 ora 00 UTC (3 L.T.)
Sursa:http://pogodynka.pl/
În schimb, la vest și sud-vest de maximul Scandinav menționat, sunt active arii de joasă presiune, ce vor caracteriza vremea pe arii extinse din vestul, sud-vestul și nord-vestul continentului european. Mai mult, în cursul weekend-ului, peste Arh. Britanic va trece o nouă perturbație atmosferică, ce va aduce vânt puternic, la rafale va atinge și 120-140 km/h. Termocuplajul constituit între Anticiclonul Scandinav și toate aceste sisteme depresionare va aduce o vreme caldă peste centrul și sudul Europei. Această conjuctură barică va prelungi cu încă două zile periplul verii și pe meleagurile noastre.
Privit pe termen ceva mai lung, de săptămâna viitoare vom duce dorul acestor zile, deoarece vremea se va răci considerabil. Aceasta va fi rezultatul extinderii maximului Scandinav ușor către sud, în timp ce, în bazinul central al Mării Mediterane va prinde viață un nucleu depresionar. Pe acest fond, circulația maselor de aer la nivelul României va fi din sector predominant est-nord-estic. Pe această componentă va fi advectată și masa de aer rece ce se va simți din plin peste estul și nord-estul Europei în cursul acestui weekend.
Fiind vorba de un transport de aer rece, pe componentă estică, prima regiune unde valorile termice vor scădea considerabil vor fi cele estice și de nord-est. Moldova va fi prima regiune a țării unde vremea neobișnuit de caldă din cursul acestor zile va fi înlocuită cu una mult mai potrivită pentru final de octombrie. Până atunci, bucurați-vă de aceste zile de vară cu o avalanșă de culori oferită de pomii ce se pregătesc pentru anotimpul alb.
Despre evoluția vremii de săptămâna viitoare, noutăți pe site în cursul zilei de duminică, când vom avea date mai recente referitoare la evoluția vremii. Urmăriți-ne!(©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.