Un yin yang meteorologic în săptămâna ce urmează

Ultima săptămână a reprezentat o perioadă ideală pentru un final de august în cea mai mare parte a României în miez de…toamnă. Începând de azi, 22.10.2017, șirul zilelor de vară a ajuns la final, acestea vor fi înlocuite de o vreme mult mai potrivită pentru ultima decadă de octombrie.

Schimbarea vremii de săptămâna viitoare are loc ca urmare a extinderii maximului Scandinav către est-sud-est, către Câmpia Rusă. În paralel cu acest areal anticiclonic, vor lua naștere sisteme depresionare la vest-sud-vest de Peninsula Scandinavă, cât și în bazinul central al Mării Mediterane. De altfel, acesta din urmă este format din cursul zilei de 21.10.2017.

Pentru prima parte a săptămânii (luni-miercuri), la nivelul României și împrejurimi va fi de interes termocuplajul baric reprezentat de Anticiclonul Scandinav și depresiunea mediteraneeană, ce va avea o traiectorie transbalcanică. Conjunctura barică amintită va favoriza un transport de aer rece, pe componentă est-nord-estică, dinspre regiunea de nord-est a Europei. De altfel, sistemul depresionar în cauză va aduce și cantități de precipitații însemnate cantitativ pe sudul țării, în mod special. La munte, pe fondul unor valori termice ce se vor situa la limita înghețului, vor predomina ninsorile. Cantitățile cele mai importante de apă sunt așteptate în Carpații Meridionali și de Curbură. În restul țării, precipitații locale și slabe cantitativ. Totuși, prin zona deluroasă a Moldovei sunt posibile cantități moderate de precipitații.

A doua parte a săptămânii, îndeosebi zilele de joi-vineri, este rezervată unui proces de încălzire a vremii. Ca urmare, vorbim de un regim termic ce se va situa ușor peste valorile termice specifice finalului de octombrie.

Ca aspect sinoptic, aceste zile vor fi caracterizate de o schimbare a circulației maselor de aer, aceasta va fi din sector vest-sud-vestic. De această dată, maximul Scandinav deplasa către est, va fi în cuplaj cu ariile de joasă presiune, atlantice, cuplaj ce va cuprinde și spațiul geografic al României.

Cu toate că vom asista la o răcire a vremii, pe ansamblu, săptămâna viitoare se va caracteriza, în continuare, printr-o vreme ceva mai caldă comparativ cu mediile de referință ale perioadei. Conform materialului atașat, la nivelul întregii țări vor fi abateri termice pozitive de la 0,5…1°C prin Moldova și ariile montane și până la 3…3,5°C prin sud-vest.

Abaterea valorilor termice Europa 23-29.X.2017
Sursă material: http://wxmaps.org

Conform actualelor modelări atmosferice, sfârșitul săptămânii va fi caracterizat de o nouă răcire a vremii. De această dată, propagarea maselor de aer va fi una nord-nord-vestică.

Precipitațiile sunt așteptate în jumătatea de nord a țării. La munte, la peste 1400 m vor predomina ninsorile. Astfel de precipitații nu sunt excluse în cursul nopților nici în zonele deluroase din Maramureș și Moldova. Despre evoluția vremii de la finalul săptămânii viitoare vom mai detalia pe parcurs, dacă se întrevăd modificări notabile în evoluția prognozei.

Rezumat: Ne așteaptă o săptămână schimbătoare, mult mai potrivită pentru final de Brumărel. Printre norii plumburii si picăturile reci de ploaie își vor mai face loc și razele soarelui. Începând de miercuri, în cursul nopților și al dimineților, odată cu stabilizarea vremii, bruma va cuprinde ariile depresionare intracarpatice și nu numai(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.