Ploile lui Brumărel, salvarea anului agricol viitor

După câteva zile plăcute de octombrie, la orizont se întrevăd schimbări notabile, atât la nivel termic cât și ca aspect al vremii. Aceste schimbări își vor face simțită prezența chiar de mâine seară, primele vizate vor fi ariile de deal și de munte din vestul și sud-vestul provinciei.

La început vor fi ploi în regiunile sudice și de sud-vest ale Moldovei, ca apoi, aria de manifestare a acestora să cuprindă cea mai mare parte a provinciei. Totuși, regiunile nord-estice și din nordul extrem vor avea parte de cantități modeste de precipitații. De vineri noaptea, în zonele montane înalte, la peste 1600-1700 m, treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

De luat în considerare și intensificările vântului care, în zona montană înaltă, va viscoli ninsoarea, vorbind de primul episod de acest fel din semestrul rece 2017-2018. În restul provinciei, intensificările vântului vor spori senzația de rece.

Materialul ilustrat dorește să evidențieze cantitățile de precipitații ce se vor cumula la nivelul Moldovei până în cursul zilei de duminică, ora locală 9:00 (6:00 UTC). Conform acestuia, cantitățile cele mai însemnate de precipitații se vor înregistra pe jumătatea sudică a provinciei. Acestea vor totaliza și 30-40 l/mp, izolat chiar și 45 l/mp.

Pe lângă cantitățile propriu-zise de precipitații, în zonele montane s-a dorit și expunerea stratului de zăpadă din cantitatea totală de precipitații. Acesta se regăsește la numărător. Ca urmare, la punctul de observații Ceahlău, până duminică dimineața, sunt prognozați 4 cm de zăpadă.

Distribuția cantităților de precipitații cumulate (zăpadă/ploi) Moldova până la 8.X.2017 ora 6 UTC
Sursa datelor: www.wetter3.de/secțiunea GFS și zyGrib (Click pe imagine pentru detalii)

Răspunzător pentru înrăutățirea vremii de la finalul săptămânii este avansul către est-nord-est al unei depresiuni mediteraneene. Aceasta, odată ajunsă în bazinul vestic al Mării Negre în cursul zilei de sâmbătă, se va realimenta cu umezeală. Mai mult, vasta arie depresionară centrată pe nordul Europei va avea tendința de fuzionare cu cea mediteraneeană, amintită, creându-se un talveg depresionar. Așa cum afirmam ceva mai devreme, minimul depresionar mediteraneean se va regenera pe vestul Mării Negre, context sinoptic ideal pentru apariția unor cantități importante de precipitații și în regiunea Moldovei. De altfel, ciclonii mediteraneeni regenerați pe vestul Mării Negre reprezintă o sursă prețioasă de precipitații pentru teritoriul moldav, vitregit de secetă în ultima perioadă.

În cazul unui vast areal anticiclonic situat pe nord-estul Europei, prezenta arie depresionară urma în mod cert o traiectorie retrogradă ce ar fi adus cantități de precipitații mult mai însemnate cantitativ, cât și o mai mare acoperire la nivelul întregii Moldove. Să ne amintim episodul de instabilitate din intervalul 11-14.X.2016 când un areal depresionar mediteranean a întâlnit o vastă extindere către est a maximului Scandinav, fiind forțat să activeze o perioadă îndelungată (60-72 ore) peste zona geografică a Moldovei, lăsând și cantități importante de precipitații.

Spre deosebire de anul trecut, episodul de instabilitate ce urmează va fi în trecere rapidă, deoarece dinspre partea sud-vestică a Europei se extinde maximul Azoric. Cuplajul baric constituit între sistemele de joasă presiune amintite și cel de mare presiune, prezent în momentul de față pe sud-vestul Europei, vor duce la advecții de aer rece, pe componentă nord-vestică. Acesta este și vectorul primelor ninsori mai consistente din zona montană, la care se va adăuga și un prim episod de viscol din cursul acestui semestru rece (2017-2018).

Rezumat: Ne așteaptă zile mohorâte de Brumărel în toată Moldova. Mai mult, în zonele de munte, la peste 1600 m, vor predomina precipitațiile solide. Vântul va sufla tare în toate regiunile, la munte va depăși 80 km/h la rafală, viscolind ninsoarea. În rest, va spori senzația de rece. După acest episod de intabilitate, începutul săptămânii viitoare va aduce și brumă în bună parte a Moldovei centrale, vestice și de nord. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.