O primă mostră de iarnă pe meleagurile noastre

În ultimele zile, deși au fost unele potrivite pentru un sfârșit de octombrie, toate canalele media ne-au tot transmis informări referitoare la o schimbare notabilă a vremii în weekend acesta cât și în prima parte a săptămânii viitoare. De altfel, și începutul săptămânii în curs a fost caracterizat de o vreme rece și cu precipitații moderate cantitativ și pe arii extinse în zonele extracarpatice, acolo unde deficitul de apă a fost diminuat, în mare parte.

Octombrie, dacă este să privim la ultimii doi ani (2016 și cel în curs), s-a caracterizat prin cantități de precipitații ce s-au clasat bine peste normele climatologice de referință. Acest excedent pluvial nu poate decât să ne bucure, deoarece a redus mult efectele nefaste ale secetei ce s-a insalat de la începuturile verii, salvând anul agricol viitor.

Revenind la situația din următoarele zile, peste teritoriul României va fi transportat un aer dinspre regiunile nordice, aducând și prima suflare mai pronunțată a iernii. Evident, în primă fază, răcirea vremii se va resimți în jumătatea nordică a României, ariile montane de aici vor fi acoperite de un strat generos de zăpadă. Ulterior, precipitații sub formă de ninsoare vor fi și în restul ariilor montane. De sâmbătă noaptea, precipitațiile mixte își vor face simțită prezența și în sectoarele deluroase din centrul și nordul țării.

Răspunzător pentru acest prim episod de iarnă la cumpăna dintre Brumărel și Brumar este situarea unui areal anticiclonic (notat cu H) peste Arh. Britanic – vestul Franței iar cele de joasă presiune (notate cu T) se vor focusa pe nordul și centrul Europei, conform materialului atașat – stânga. Prezentul cuplaj termobaric va favoriza o deplasare a maselor de aer pe componentă nord-nord-vestică. Pe lângă advecția de aer rece și precipitațiile sub toate formele de agregare, datorită unui gradient baric foarte ridicat, vântul va fi foarte intens, fiind un element important în previziunile meteorologice din cursul următoarele zile, de altfel, ilustrat și pe imaginea de mai jos – dreapta-sus, unde sunt reprezentate și valorile ce urmează să le atingă la rafală.

Click pe imagine pentru detalii

Cum afirmam mai devreme, vântul va fi ingredientul principal al următoarelor zile, combinat cu aerul rece și umed, vom resimți temperaturi cu mult mai scăzute, comparativ cu ce vor înregistra termometrele. Așteptăm vânt intens, ce va sufla și cu 60 – 70 km/h la rafală prin nordul Moldovei și Maramureș, în zonele montane va avea și viteze de 90-100km/h, viscolind ninsoarea.

Pe fondul înrăutățirii vremii, dacă aveți drum către Transilvania prin Pasul Tihuța, este indicat să consultați cu atenție starea drumurilor și să aveți autoturismele echipate corespunzător pentru trafic în condiții de iarnă.

Ca o privire la începutul săptămânii viitoare, după acest episod de instabilitate, vremea se va ameliora ca aspect însă va continua să se răcească. Vorbim de migrarea sistemului anticiclonic centrat în aceste zile pe Arh. Britanic către centrul Europei. Fiind vorba de o răcire pe fondul unui regim baric predominant anticiclonic, pe lângă răcirea de natură advectivă se va resimți și cea radiativă. Combinarea acestora se va traduce prin nopți foarte reci, cu premisele unor minime ce vor coborî până la valori de -8…-7°C prin depresiunile intramontane ale Orientalilor. Valorile minime de temperatură negative vor completa și cea mai mare parte a țării în primele două-trei dimineți ale săptămânii viitoare.

Rezumat: La orizont se întrevede un prim episod de iarnă, cu materializarea unui strat generos de zăpadă în zonele de munte din centrul și nordul Orientalilor (imaginea de mai sus – dreapta-jos). De asemenea, acesta va câștiga teren și Munții Apuseni. Pe lângă ninsoare, și vântul va sufla tare, viscolind zăpadă, vizibilitatea va fi redusă foarte mult.

În restul țării se anticipează cantități moderate de precipitații, cu precădere, în nordul și centrul acesteia. Trecător, în zonele deluroase din centrul și nordul teritoriului, pe lângă ploi își vor face simțită prezența  lapovița și ninsoarea. După aceste precipitații, în depresiunile intramontane, valorile minime de temperatură vor coborî cu mult sub pragul înghețului.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.