Încurcate sunt căile vremii

În această perioadă a anului, de cele mai multe ori, aduceam în discuție primele manifestări ale iernii, Moldova fiind prima afectată. De această dată, în cursul acestui an, când am trecut dintr-o extremă în alta, mijlocul de octombrie contrastează cu cele amintite ceva mai devreme.

Săptămâna ce urmează va aduce o vreme deosebit de caldă, la nivelul întregii Moldove, cu valori ce vor depăși ușor 25°C prin regiunile central-vestice ale acesteia. Circulația generală a maselor de aer va fi una predominantă sud-vestică, evidentă, în regim anticiclonic.

Parfumul zilelor de vară se va resimți chiar din prima zi a săptămânii, când la nivel provincial se vor înregistra maxime ce vor porni de la 16°C în sud-estul extrem, pe unde se va resimți efectul moderator al Mării Negre, cât și în depresiunile intracarpatice, și 23…24°C pe Valea Siretului. Minimele se vor încadra între 3…5°C în depresiunile intramontane și 12°C prin sudul provinciei. Ca aspect, vremea va fi predominant frumoasă, cu ceva înnorări prin nordul regiunii. Marți, valorile termice mai câștigă un grad, două, fiind așteptate maxime de pe la 17…18°C în depresiunile intramontane și 24…25°C pe Valea Siretului și sudul Câmpiei Colinare a Jijiei. Minimele vor fi similare cu cele din noaptea precedentă, cuprinse între 4…6°C în depresiunile intramontane și 12…13°C prin sudul Moldovei. Ca aspect, vremea va fi frumoasă, cu ceva înnorări temporare prin nordul provinciei.

Miercuri, conform actualelor modelări atmosferice, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură ce se vor încadra între 19…20°C prin nord-vestul extrem și 25…27°C pe Valea Siretului și, posibil, prin jumătatea sudică a Câmpiei Colinare a Jijiei, conform materialului atașat. Minimele se vor încadra, în general, între 7 și 14°C, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Ca aspect, vremea va fi plăcută, potrivită pentru început de iunie, nicidecum pentru mijloc de octombrie.

Valori maxime de temperatură Moldova estimate pentru ziua de 18.X.2017
(Sursă: www.wetterzentrale.de și zyGrib, secțiunea GFS; click pe imagine pentru detalii)

Joi, maximele termice vor caracteriza, în continuare, o vreme demnă pentru un început de iunie, cu valori cuprinse între 18…19°C în nord-vestul extrem și 25…26°C pe Valea Siretului. Minimele vor fi similare cu cele din noaptea trecută. Ca aspect, în continuare, aceeași vreme frumoasă, cu ceva nori de vreme bună (Cu hum) de decor. Prin vestul provinciei sunt premise pentru înnorări mai accentuate, însă șansele de ploaie sunt reduse.

Conform actualelor modelări atmosferice, finalul săptămânii va debuta cu aceeași vreme caldă, cu maxime ce vor mai atinge 24…25°C prin sudul și centrul Moldovei. De sâmbătă se întrevede o răcire a vremii, în urma acesteia vorbim de o vreme mult mai potrivită pentru ultima decadă de octombrie. Ca urmare, așteptăm valori maxime de temperatură cuprinse între 7…9°C în zona deluroasă din nord-vestul Moldovei și 15…17°C prin sud-est. Duminică, dacă se păstrează actualele tendințe ale modelărilor atmosferice, vremea pare să intre într-un proces ușor de încălzire.

Ca aspect, nebulozitatea atmosferică va fi în creștere. Ziua de sâmbătă va aduce și precipitații, local, mai însemnate cantitativ prin centrul, vestul și nordul provinciei. La munte, la peste 1500-1600 m altitudine, vor predomina precipitațiile solide.

Sinoptic, săptămâna viitoare va găsi teritoriul Moldovei în plin regim anticiclonic, asta până la sfârșitul intervalului, când își vor face apariția norii și ploaile. Vremea tipică de vară ce o vom avea până atunci va fi datorată, pe lângă timul stabil și însorit, în mare parte urganului OPHELIA (ulterior, ajunsă la nord de 35° lat N, va fi catalogată ca depresiune extratropicală), despre care s-a discutat în detaliu în această postare.

Rezumat: Ne așteaptă zile neobișnuit de calde și plăcute într-o bună parte a săptămânii viitoare, demne pentru un început de iunie, nicidecum pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Manifestări mai potrivite perioadei de referință se întrevăd către finalul intervalului.

Nu rămâne decât să vă bucurați de peisajul multicolor oferit de pomii ce așteaptă răsuflarea rece și proaspătă a iernii pe fondul unei vremi potrivită pentru un debut de Cireșar. Acestea zile sunt mai mult decât „Vara fetelor bătrâne”, cu maxime ce au șansa de a doboarî și ceva recorduri pentru ziua (data) de referință. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.