Când Brumărel capătă nuanțe de…Cireșar

Pe meleagurile noastre avem parte, în aceste zile, de o vreme mai mult decât plăcută pentru mijloc de octombrie, cu atât mai mult că ultimii ani aduceau primele manifestări hivernale. În mod deosebit, următoarea perioadă ne va aduce o vreme și mai caldă, făcând excepție ziua de sâmbătă, când vom resimți o răcorire a vremii prin zona Moldovei.

Săptămâna viitoare, în bună parte a Europei, va aduce o vreme neobișnuit de caldă, cu maxime potrivite pentru un debut de iunie, nicidecum mijloc de octombrie. De altfel, regiunile sud-vestice ale continentului au experimentat valori maxime de temperatură de 30-35°C chiar de la începutul lunii în curs. Răspunzător pentru vremea deosebit de caldă din aceste ultime regiuni a fost centrarea maximului baric Azoric ceva mai est-nord-est, exact peste zona geografică a Peninsulei Iberice. În schimb, zona de obârșie a maximului Azoric (zona Arh. Azoric) a avut parte de un regim baric ciclonic în ultima perioadă. Prezentul cuplaj  baric a favorizat advecții de aer cald, tropical peste zona Spaniei și a Portugaliei.

Foarte important – am menționat despre prezența unui regim baric predominant ciclonic în vecinătatea Arh. Azoric, de unde își are originile Anticiclonul Azoric. Existența unui astfel de regim deasupra apelor mai calde din vestul Africii – Arh. Azoric, a favorizat și dezvoltarea prezentei depresiuni tropicale OPHELIA, în momentul de față, avansat la gradul de uragan categoria I pe scara Saffir-Simpson.

În mod obișnuit, astfel de sisteme depresionare, în zonele tropicale, au o deplasare generală dinspre est către vest, imprimată de forța Coriolis. Ca urmare, cele mai afectate areale urmau să fie cea a Caraibelor, Golful Mexic și părțile sud-estice ale Statelor Unite. De această dată, pe fondul extinderii unui vast regim anticiclonic la est de Statele Unite, cât și apariția unui brâu de joasă presiune între Insula Noua Scoție (sud-estul Canadei) și nord-vestul Europei, prezenta depresiune (actualmente, uragan de categoria I), își va crea drum către nord-est. În primă fază, arealul depresionar va fi obligat de vasta extindere anticiclonică să urmeze această traiectorie, ca apoi, odată prinsă în circulația vestică a atmosferei din zona temperată, să-și urmeze nestingherită deplasarea către est-nord-est, lucru ce se poate observa și pe materialul atașat.

Evoluția furtunii (uraganului) OPHELIA în următoarele 3-5 zile vestul Europei
(Sursă materiale grafice:http://www.nhc.noaa.gov și www.windy.com. Click pe imagine pentru detalii)

În istoria recentă, activitatea cea mai estică a unei astfel de perturbații atmosferice a fost cea a furtunii tropicale GRACE, în perioada 4-7 octombrie 2009. Mai recent, în 2012, furtuna tropicală NADINE (ce a primit și statutul de uragan categoria I în 2 intervale: 15-19.IX, respectiv, în 28-29.IX.2012). Din fericire, nu a atins zone locuite, întreaga sa activitate (10.IX-4.X.2012) fiind pe Atlantic.

Traseul depresiunii tropicale OPHELIA (în prezent, uragan de categoria I), conform celor menționate mai devreme, va fi către nord-est, zonele cele mai expuse fiind cele de coastă ale Portugaliei, nord-vestul Spaniei, vestul Franței și, Arh. Britanic. Evident, odată cu migrarea la nord de paralela de 30-35°lat N, va primi statutul de depresiune extratropicală, lucru ce se va petrece în cursul zilei de sâmbătă. Cu toate acestea, conform actualelor modelări atmosferice, va continua să se mențină la puterea unui uragan de categoria I până în cursul zilei de luni. Ulterior, va fi înglobat într-o vastă arie depresionară, nord-atlantică, lucru ce se va materializa printr-o depresiune atlantică vastă, ce va caracteriza vremea pe nordul și nord-vestul Europei de miercuri încolo.

Apariția acestui uragan la vest-sud-vest de Europa va duce la apariția unor perturbări ale vremii la nivelul întregului continent. Ca urmare, ariile de mare presiune vor migra către regiunile central-sudice ale continentului, vestul și sud-vestul acestuia să fie traversate de furtuni violente, cu intensificări ale vântului ce pot depăși 120-140 km/h la rafală.

Tabloul meteo-sinoptic ilustrat în paragraful precedent este unul ideal pentru înregistrarea unor valori termice deosebit de ridicate peste bună parte a Europei. Pentru arealul geografic al României sunt indicii ca prima parte a săptămânii viitoare să aducă și maxime de 27…28°C prin Lunca Dunării. De altfel, maximele vor depăși 20°C cam oriunde, la altitudini mai mici de 700-800 m. Pe lângă aceste maxime generoase, ca aspect, vorbim de o vreme predominant frumoasă, cu ceva înnorări prin nordul și nord-vestul țării. Despre acest detaliu, în următoarele postări Meteo Moldova.

Spre deosebire de ultimii ani, vara „fetelor bătrâne” sau „Vară Indiană”(“Indian Summer”), în variantă americană, va fi la cote maxime.  Este un prilej ideal pentru drumeții și a admira peisajele superbe galben-cărămiziu al pomilor pregătiți pentru anotimpul alb.

Rezumat: Europa sud-vestică și de vest este pe cale de a da piept cu forța uraganului OPHELIA. Restul continentului se va afla sub acțiunea unui vast areal anticiclonic, ce va aduce o vreme ciudat de caldă și…frumoasă. Vom vedea după trecerea acestui episod dacă nu vom primi o porție de iarnă „americană” prin noiembrie. Rămâne de văzut, cu atât mai mult că vremea anului 2017 ne-a plimbat dintr-o extremă în alta. Mai mult, atât în 2009 cât și în 2012, când au fost situații cu perturbații atmosferice tropicale în zona Azorelor, iernile ce au urmat nu au fost prea blânde. Atenție, este doar o presupunere, nicio situație meteorologică nu se va potrivi cu o alta, cum nici doi fulgi de nea, ce prezintă aceeași structură de cristalizare, nu au dimensiuni egale – la scară nanometrică, evident 🙂 (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.