Ultimele rulări atmosferice au schimbat datele problemei, spre deosebire de ce indicau pe finalul săptămânii trecute, când weekend-ul urma să fie caracterizat de vreme stabilă și caldă. Din păcate pentru iubitorii zilelor călduțe de Brumărel, finalul săptămânii va aduce vreme închisă și rece, cu ploi mai importante cantitativ pe jumătatea de sud a țării. De altfel, în postarea cu evoluția vremii pentru săptămâna în curs a fost evidențiat gradul ridicat al impredictibilității atmosferice și postarea unor actualizări ale prognozei.
Răspunzător pentru aceste zile mohorâte de octombrie va fi extinderea vastă a maximului Azoric peste regiunile de vest și de sud-vest ale Europei, în timp ce, peste nordul și nord-estul acesteia vor activa arii de joasă presiune. Cu dispunerea centrilor barici în acest mod, circulația maselor de aer peste o bună parte a continentului va fi una predominantă dinspre nord-vest. Ca urmare, în următoarea perioadă vom respira un aer ceva mai rece și proaspăt, de proveniență atlantică.
Până la instalarea cu adevărat a zilelor de toamnă, să ne mi bucurăm de 1-2 zile cu temperaturi agreabile (deși aceste valori vor fi peste mediile climatologice, caracteristice pentru prima decadă de octombrie). Azi, mâine, în sudul țării (Lunca Dunării, în mod deosebit) sunt așteptate și maxime de 26…27°C, potrivite pentru a doua jumătate de mai. De mâine (6.X.2017), regiunile centrale ale țării vor simți aerul rece, venit dinspre nord-vest, cu maxime ce nu vor depăși 12…13°C.
Următoarele două zile cu vreme caldă din sudul și sud-estul țării, sunt rezultatul activității depresionare din bazinul central al Mării Mediterane, în cuplaj cu un areal de mare presiune centrat pe M. Ionică – M. Egee – sud-vestul Turciei, observat și pe materialul de mai jos. Cuplajul termobaric menționat va înlesni un transport de aer tropical, nord-african peste întreaga Peninsulă Balcanică în următoarele 24-48 de ore. Acesta va atinge și regiunile sudice ale României, cu precădere, Lunca Dunării.
Imagine satelitară Europa 5.X.2017 ora 5 UTC(8 LT) spectrul vizibil
Sursa material grafic: http://www.meteoam.it
Rezumat: Avem parte de un tipar al vremii foarte schimbător, condiții ideale pentru un „sport extrem” în materie de prognoză, chiar și pe termen scurt. Tiparul vremii schimbătoare este dat de succesiunea depresiunilor atmosferice ce traversează jumătatea nordică a Europei. Undele planetare Rossby prezintă o meandrare foarte ridicată peste Europa și nordul Atlanticului, de aceea și acest balet între zilele mai calde cu cele mai reci, implicit peste arealul geografic al României.
Finalul de săptămână, conform actualelor modelări atmosferice, vine cu vreme rece, ploi și precipitații mixte la peste 1600 m altitudine. Pe lângă acestea, vântul va sufla moderat, accentuând senzația de rece.
Din fericire, ca o idee, debutul săptămânii viitoare va găsi arealul geografic al României pe un tipar de vreme stabilă, cu Soare din abundență, dar și cu apariția brumei. Amiezile vor aduce temperaturi potrivite pentru această perioadă din an. (©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.