Atenție la arbori, acoperișuri și panouri publicitare

Finalul acestei săptămâni, așa cum s-a tot menționat în ultimele postări, va fi caracterizat de o vreme mohorâtă și rece pe ansamblul întregii Moldove. Pe lângă precipitații și temperaturi modeste, și vântul va fi destul de activ în perioada următoare. Pe acest fond, în postarea de față se dorește o analiză mai detaliată a vântului pe zona Moldovei.

Odată cu avansul către est al câmpului de presiune atmosferică ridicat, asociat Anticiclonului Azoric, vor fi împinse la est de regiunea Moldovei și ariile de joasă presiune, ce vor aduce și cantități mai însemnate de apă. Gradientul baric va fi cel mai ridicat (distanță mică între izobare), în cirsul zilei de duminică și de luni. În această perioadă se vor resimți și cele mai susținute intensificări ale vântului. De vânt nu vom scăpa nici după aceea, însă va fi în diminuare treptată.

Conform materialului atașat, vitezele cele mai mari ale vântului se vor înregistra pe centrul, sudul și estul Moldovei, cât și în zonele de munte. Acest fapt demonstrează foarte bine concentrarea ariilor de joasă presiune pe jumătatea de sud a provinciei, unde și gradientul baric amintit va fi cel mai ridicat. Nordul Moldovei, situat la periferia ariilor de joasă presiune, va prezenta un gradient baric mai redus, de unde și vitezele reduse ale vântului, de sub 15 – 18 km/h.

Distribuția vitezei vântului Moldova 8.X.2017 și în prima parte a zilei de 9.X (rafală)
Sursa datelor: www.wetter3.de și zyGrib – click pe imagine pentru detalii

În zona montană înaltă vântul va sufla tare, la rafală va atinge și chiar depăși 90-100 km/h, viscolind ninsoarea. În rest, va spori senzația de rece.

Rezumat: Urmează câteva zile în care vântul va fi supărător. Atenție sporită dacă vă aflați în parcuri, păduri. Pericol de a fi lovit de arbori sau ramuri ale acestora rupte de vânt. De asemenea, atenție și la panourile publicitare care, pe fondul suportului metalic deteriorat cu trecerea timpului și al suprafeței mari expuse la vânt,  pot deveni un pericol pentru cetățeni!!! Să nu uităm și de acoperișurile blocurilor care pot deveni, de asemenea, un pericol! (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.