Un debut de Brumărel cu de toate

Faptul că toamna și-a adjudecat dreptul, nu mai surprinde pe nimeni, asta după ce ultimele zile s-au caracterizat prin valori termice modeste pentru final de septembrie. Nopțile și diminețile au fost reci, cu valori minime de temperatură ce au coborât la limita înghețului sau chiar sub acesta, și nu doar în depresiunile din estul Transilvaniei.

Direct răspunzător pentru startul furat a lui Brumărel a fost vasta extindere a maximului Scandinav, România s-a situat în sectorul sud-sud-estic al acestuia. Pe acest context sinoptic, circulația maselor de aer a fost din sector predominant estic-nord-estic. Caracteristicile masei de aer au fost unele de nuanțare a continentalismului excesiv, ideală întinderilor Asiei vestice, de unde a fost transportat acesta. Continentalismul excesiv se caracterizează prin valori reduse ale umidității aerului, fapt ce se traduce prin diferențe mari de temperatură între zi și noapte.

În momentul de față, nord-estul Europei și vestul Siberiei se caracterizează prin valori scăzute ale temperaturii, de unde și regimul maximelor, deși Soarele a strălucit din abundență, a fost unul modest. De regulă, în cursul ultimei luni de vară, când peste arealul geografic al României, implicit peste cel al Moldovei, crește intensitatea unor astfel de circulații nord-estice, în regim anticiclonic, zilele sunt deosebit de calde, cu maxime ce adesea depășesc 35°C în zonele joase, urmând ca nopțile, în depresiunile intramontane, să fie reci, cu minime ce se duc spre 4…7°C. Din cercetări personale, pentru intervalul 1980-2013, în cursul lunilor august, ponderea acestui tip de circulație pentru nordul Moldovei a fost de 14,9% iar pentru septembrie de 11,7%. De altfel, această parte a Moldovei este și cel mai mult influențată de prezentul tip de circulație atmosferică, cu efectele sale dăunătoare sectorului agricol, și nu numai.

Conform imaginii atașate, se distinge foarte bine sectorul rece al maximului baric, și anume, cel estic, unde se poate observa și vasta întindere al păturii de nori stratiformi peste toată Europa Răsăriteană. Prezența acestora indică, de altfel, și mediul propice pentru apariția inversiunilor termice ca urmare a aerului stabil, lucru dovedit și de radiosandajele efectuate pe teritoriul european al Rusiei. În schimb, sectorul vestic al maximului Scandinav se deosebeste printr-un cer degajat, cu apariții locale ale norilor stratiformi. În acest sector, circulația maselor de aer este sudică, amplificată și de cuplajul baric cu ariile de joasă presiune, de pe vestul continentului. Pe acest sector se înscriu țările central-estice ale continentului.

Din fericire, o schimbare a circulației atmosferice se va observa și pe teritoriul României de duminică (1.X.2017) încolo, când valorile termice vor cunoaște o ușoară creștere, comparabil cu intervalul precedent.

Imagine satelitară Europa 30.IX.2017, 7:45 UTC (10:45 LT) spectrul vizibil (www.sat.24.com)

De săptămâna viitoare, aerul cald, asociat sectorului cald al maximului baric amintit, se va deplasa către est, proces ce se va traduce printr-o creștere a valorilor termice, atât cele diurne cât și cele nocturne. Luni așteptăm maxime cuprinse între 14°C în nordul Moldovei și 19…20°C prin Banat și vestul Olteniei. Minime, în general, între 0…1°C în zonele depresionare și 9…11°C la țărm de mare. Cer senin, cu apariția nebulozității inferioare în zonele joase, noaptea și dimineața.

Marți, valorile termice vor mai crește, amiaza va aduce maxime cuprinse între 15…16°C prin nordul țării și 22…23°C prin Banat și sudul Crișanei. Ceșterea valorilor termice se va resimți și în cursul nopții, minimele vor fi cuprinse între 2…3°C prin depresiunile intramontane și 10…11°C în Dealurile de Vest și la țărm de mare, cât și prin Lunca Dunării. Cerul se va înnora treptat, din a doua parte a intervalului, începând cu partea de nord-vest a țării.

După debutul plăcut de Brumărel, de miercuri, vremea schimbă registrul, cu înnorări accentuate în vest, centru și nord, unde își vor face apariția și ploile. Local, cantitățile de apă cumulate vor fi mai însemnate cantitativ. Ca urmare a creșterii gradului de nebulozitate, maximele se vor încadra între 9…11°C în Maramureș și cel mult 19…20°C prin sud-estul țării. Minimele vor fi generoase pentru un debut de octombrie, fiind cuprinse între 4…5°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 12°C prin Banat. Joi rămânem cu vremea mohorâtă, de această dată, gradul mai ridicat al nebulozității se va focusa pe estul și sud-estul țării. Valori maxime de temperatură cuprinse între 10°C prin nordul țării și 16…17°C prin Oltenia. Minimele, mai scăzute cu vreo 2…3°C, față de noaptea precedentă, însă valorile cele mai ridicate vor fi prin sud-estul extrem. În zonele montane, la peste 1700 m, precipitațiile vor fi mixte.

Conform actualelor modelări atmosferice, finalul de săptămână va veni cu o încălzire a vremii la nivelul întregii țări. Dacă se mențin actualele tendințe, zilele de sâmbătă și duminică ar putea aduce și valori maxime de temperatură de 25°C, local, prin Lunca Dunării. Creșterea temperaturilor se va resimți, mai lent ce-i drept, și la nivelul minimelor. Ca aspect, o vreme variabilă, în care vor predomina circulațiile dinspre sud-vest. De altfel, din octombrie se resimte o creștere a tipurilor de circulații dinspre sud-vest pe fond anticiclonic, odată cu centrarea ariilor de mare presiune peste jumătatea sudică a Europei și, în paralel, o intensificare a ciclogenezei islandeze. Nota: Deoarece vorbim de o activitate atmosferică destul de intensă la nivel emisferic, gradul de impredictibilitate al modelărilor atmosferice este unul ridicat.  Ca urmare, finalul săptămânii poate să difere față de ce arată modelările în acest moment. Apriția unor schimbări majore în trendul vremii vor fi publicate aici, pe site. Urmăriți-ne. 

Rezumat: După un final de septembrie rece și stabil, de săptămâna viitoare se întrevede o încălzire a vremii, valabilă pentru primele două zile. De miercuri, odată cu traversarea țării de către un front rece, asociat unui nucleu depresionar mobil – atlantic, temperaturile vor scădea iar ploile vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului.

Finalul intervalului, conform modelărilor recente, se va caracteriza printr-o nouă creștere a temperaturilor, mai generoasă decât în prima parte a acestuia. Ca aspect, vremea va fi predominant frumoasă, ideală de admirat pastelurile lui Brumărel, combinat și cu apusurile. (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.