Câteva zile și va debuta luna octombrie, odată cu aceasta și semestrul rece (1.X-31.III). Una din caracteristicile acestuia este și apariția ceții, cât și a norilor stratiformi, indicatori ai inversiunilor termice.
În cursul acestei dimineți, situarea jumătății de nord a României, implicit partea nordică a Moldovei, în sectorul sudic al unui anticiclon centrat pe nordul Europei, a dus la apariția fenomenelor meteo asociate unui aer stabil dar rece, și anume, nebulozitatea inferioară (ceața și norii stratiformi) în zonele jase de relief. Mai exact, situarea jumătății de nord a României în sectorul sud-vestic al unui anticiclon, a favorizat un transport de aer stabil, dar umed dinspre Marea Neagră. Combinarea umidității aerului și cu dimineața mai rece, caracteristică acestei perioade din an, și stabilă, a înlesnit apariția nebulozității inferioare.
Imagine satelitară Europa 25.IX.2017 ora 5:55 UTC (8:55 LT) – spectrul vizibil
(Sursa imaginii: www.sat24.com)
Așa cum afirmam și în postarea de ieri (24.09), ceața și/sau norii stratiformi vor deveni o prezență obișnuită în următoarele zile în toate zonele joase ale țării. Mai mult, ceața este foarte densă, motiv pentru care, Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de tipul „nowcasting” pentru toate zonele joase din jumătatea de nord a țării. Prin aceasta se menționează ceață densă, ce reduce vizibilitatea la sub 200 m, local, chiar la mai puțin de 50 m. Atenție sporită dacă vă aflați la volan, pe lângă ceață, și carosabilul va fi umed, reducând într-o oarecare măsură aderența autoturimelor.
Pe scurt, scăpăm de fenomenele meteorologice caracteristice semestrului cald: futuni, valuri de căldură, ce ne-au dat bătăi de cap în prima parte a săptămânii trecute, dar ne vom confrunta cu mase de aer stabil, ideale pentru apariția inversiunilor termice, acestea fiind cheia apariției ceții, burniței și reducerea vizibilității. Persoanele meteosensibile, cât și cele cu probleme respiratorii și de ordin cardiac, vor trebui să fie mai atente, deoarece aerul acesta stabil este mai bogat în umezeală, ideal pentru o reținere mai bună a diverșilor poluanți în stratul de inversiune termică (sub pătura de nori stratiformi și în masa de ceață).(©Dr.Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.