În ultimele zile am traversat, mai mult ca posibil, cele mai calde zile din cursul acestei veri. De altfel, statistic, această perioadă (20.VII-10.VIII) este reprezentativă prin frecvența și intensitatea cea mai mare a valurilor de căldură. Să nu uităm nici ultimele veri reprezentative în materie de călduri extreme – cea a lui 2012, cu ziua de 7 august când am avut și peste 40°C în zonele joase ale Moldovei. De asemenea, valori în jurul a 40°C au fost înregistrate și în zilele de 22-24 iulie 2007.
Cu prețul unui disconfort termic accentuant, și ultimele zile s-au încadrat perfect în această statistică, căldura în cauză fiind parte a celui de-al 4-lea val de căldură excesivă ce a învăluit aceste meleaguri de la începutul acestei veri. Așa cum am resimțit cu toții, acest ultim val de căldură a fost cel mai intens.
Ultima zi a fost caracterizată de o vreme deosebit de caldă pe ansamblul întregii Moldove, cu maxime ce s-au apropiat de 40°C prin zonele joase, aferente Luncii Prutului și chiar în zona Podișului Central Moldovenesc.
De altfel, nici intervalul orar 11-19 (când este indicată evitarea activităților în aer liber) nu a fost cu mult mai rece. Conform materialului atașat, pe parcursul întregului interval, valorile medii de temperatură au depășit 30°C cam oriunde, cu excepția ariilor deluroase înalte și montane, din vest. În aceste ultime arii, creșterea spectaculoasă a temperaturii a fost ținută în frâu și de instabilitatea locală, ce a apărut în cursul după-amiezii și al serii.
Mai mult, prin zonele joase din centrul, estul și sudul Moldovei, valorile medii de temperatură al intervalului de referință (11-19 LT) s-au menținut sau chiar au depășit media de de 35°C. Cu adevărat o zi încinsă, la propriu.
Valori medii de temperatură – Moldova 5.08.2017 interval orar 11-19
(Sursa datelor: meteoromania.ro; meteo.md; meteo.gov.ua/click pe imagine pentru detalii)
Mai interesant este faptul că nu sunt diferențe notabile între limitele minime și maxime ale acestui interval. Astfel, în cursul orei 11 valorile medii de temperatură se situau în jurul valorii de 30,4°C pe ansamblul întregii regiuni, urmând ca cele mai ridicate valori, de 34,6°C să fie înregistrate în intervalul orar 16-17. Așadar, aproximativ 4,5°C de la „o extremă la alta” a intervalului. De altfel, acest interval, în condiții sinoptice predominant stabile, este reprezentativ pentru înregistrarea celor mai ridicate valori termice, implicit al unor valori maxime absolute. Referitor la ziua de ieri, să nu uităm că un ajutor la înregistrarea unei zile de foc a fost și noaptea deosebit de caldă, despre care s-a discutat și aici, într-un articol precedent, la care se adaugă abundența zilelor însorite din ultima săptămână. Foarte important, să nu uităm că cele expuse aici sunt date în condiții standard de înregistrare a temperaturii, în adăposturi meteorologice, după anumite standarde (conform OMM/WMO, 1951), în afara ariilor urbane. Astfel, în centrul marilor orașe, aceste valori termice au fost cu mult mai ridicate, cu cca 4…8°C, făcând obiectul de studiu al microclimatologiei urbane, scăpând cu desăvârșire climatologiei regionale, ca în cazul de față.
Rezumat: Am avut parte de o zi de sâmbătă, 5 august 2017 deosebit de caldă în cea mai mare parte a Moldovei. Excepția au constituit-o ariile deluroase și montane din vestul acesteia, unde temperaturile „au ținut cont” și de întreaga suflare. Pe aici și-au mai făcut simțită prezența și câteva sisteme noroase, convective, ce au mai răcorit atmosferă cu 1, 2 averse de ploaie și intensificări de scurtă durată ale vântului.
(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.