O noapte incinsă peste întreaga Moldovă

O vorbă din popor spune că un necaz nu vine niciodată de unul singur. Ei bine, această afirmație se potrivește cât se poate de bine și în aceste zile demne de meleaguri…sahariene.

Conform materialului atașat, în cursul nopții precedente valorile minime nu au scăzut sub valoarea de 20°C în Moldova, cu excepția ariilor deluroase, depresionare și montane din vestul acesteia. De asemenea, valori ce s-au situat ușor sub pragul celor 20°C (valori minime ce caracterizează o noapte tropicală pentru aceste latitudini) au fost înregistrate și prin zona central-vestică a provinciei, peste Podișul Central Moldovenesc.

De altfel, pe lângă vasta arie caracterizată de o noapte tropicală, nu sunt de neglijat nici ariile unde valorile minime de temperatură nu au scăzut sub valoarea de 25°C. Peste aceste arii se încadrează o bună parte a Câmpiei Colinare a Jijiei, arii vaste din Lunca Inferioară a Prutului cât și zonele sud-estice, din provincia istorică a Bugeacului. În cadrul acestor ultime arii s-a vorbit de o noapte cu adevărat încinsă, cu minime ce nu a coborât sub pragul de 28,5°C la Cotnari; 25,7°C Botoșani; 25°C la Galați sau dincolo de Prut, cu cele 26,6°C la Chișinău și Ștefan Vodă și 25,9°C la Cahul.

Valori minime înregistrate Moldova 5.08.2017 (click pe imagine pentru detalii)
(Sursa datelor: meteoromania.ro; meteo.md; meteo.gov.ua)

Ca o privire de ansamblu, pentru cine a căutat adevărate oaze de răcoare în noaptea ce tocmai s-a încheiat, Poiana Stampei a reprezentat cel mai rece loc, cu o minimă de 13,7°C. Ariile montane unde există și stații meteorologice, au depășit pragul de 15°C, cu o minimă de 18,2°C pe Ceahlău Toaca (1897 m) și 16,7°C la Călimani Rețițiș (2022 m).

Rezumat: Am traversat una dintre cele mai călduroase nopți din ultimii ani, cu valori ce s-au apropiat și de 30°C prin zona Cotnari. Mai mult ca sigur că au fost doborâte, sau egalate, recorduri precedente. Ariile cu valori ≥20°C au cuprins cea mai mare parte a Moldovei. Excepția au constituit-o ariile deluroase și montane din vest, la care s-au adăugat și cele cuprinse de Podișul Central Moldovenesc.

Trist este faptul că după această noapte extrem de caldă urmează o zi de-a dreptul incinsă, cu șanse de 39…40°C prin zona aferentă Câmpiei Colinare a Jijiei, cât și prin zona de luncă a Siretului sau a Prutului. În aceste condiții, respectați cu strictețe sfaturile oferite de autorități referitoare la caniculă, pentru a evita riscurile ce le prevăd asemenea zile sahariene.

(©Dr. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.