Ultima lună de vară s-a caracterizat nu doar printr-o vreme caldă, ci și printr-un regim pluvial modest. Evident, august este și cea mai secetoasă dintre toate lunile verii.
Seceta a cuprins arii vaste din întreaga țară, reducând foarte mult rezerva de apă din sol, în mod special, în estul, sudul, și vestul României. Ca urmare, primii ce vor avea de suferit din urma cantităților modeste de precipitații sunt agricultorii, producătorii de energie electrică și nu numai.
Mai interesant este faptul că vremea secetoasă nu s-a rezumat doar la partea răsăriteană și meridională a Europei, aceasta s-a extins în ultima perioadă și în regiunile centrale ale acesteia. Pe acest fond, unul dintre cele mai importante bazine hidrografice ale continentului, cel al Dunării, a resimțit din plin aceste efecte.
Conform materialului atașat, pe întregul bazin hidrografic dunărean se disting arii în care cantitatea medie de precipitații pentru intervalul 13-27 august 2017 prezintă abateri de la norma climatologică 1981-2010 și cu 50…75%. În acest mod, au fost afectați afluenții Dunării, din Germania și până în România.
Abaterea cantităților de precipitații Europa 13-27.VIII.2017 față de norma 1981-2010
Cele mai pronunanțate arii cu abateri termice sunt observabile în sectorul superior și mijlociu al fluviului. Evident, sectorul inferior este „întâmpinat” în mod tradițional de perioade cu valori deficitare de precipitații în această perioadă a anului.
Deoarece porțiunile cu deficit pluvial s-au extins peste o bună parte a continentului european în ultimele 14 zile, cotele Dunării au prezentat valori reduse, îngreunând traficul fluvial, pe sectorul mijlociu și inferior al acestuia.
Sinoptic, intervalul de referință s-a caracterizat printr-o succesiune de arii anticiclonice, ce s-au extins dinspre sud-vest către est-nord-est, ocupând sudul, centrul și estul Europei. Categoric, cu un astfel de context sinoptic, vremea a fost stabilă.
Cuplajul termobaric dintre ariile de mare presiune amintite cu cele de joasă presiune, active peste nord-vestul și nordul continentului, a favorizat advecții de aer cald și uscat, pe componentă sud-sud-vestică. Aerul cald și uscat a dus la o evapotranspirație pronunțată, asociată și cu lipsa precipitațiilor, accelerând fenomenul de secetă din ariile europene amintite. Salvarea, dacă putem să-i zicem, a fost reprezentată de excedentul pluvial din bazinul superior al Dunării din cursul lunilor iunie-iulie. În caz contrar, situația ar fi arătat cu mult mai rău, comparativ cu cea de față.
Pe termen scurt și mediu, situația nu se va schimba, tabloul sinoptic ilustrat va continua. Să nu uităm că urmează luna septembrie, de asemenea, o lună săracă în precipitații în zonele unde ultima lună de vară s-a caracterizat printr-un deficit de precipitații.
Rezumat: În ultimele 2 săptămâni pe aproape întreg bazin hidrografic al Dunării cantitățile de precipitații au fost neînsemnate sau chiar inexistente. Pe acest fond, cea mai mare parte a fluviului a prezentat cote mult mai reduse comparativ cu cele obișnuite la această dată din an, îngreunând foarte mult transportul fluvial.
Prognozele meteorologice nu sunt îmbucurătoare nici pentru următoarea perioadă, veste ce nu-i va îmbucura pe agricultori și producătorii de energie electrică, și nu numai. Seceta ne va scumpi pâinea și energia electrică în următoarele luni.
(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.