Pare greu de crezut, însă noaptea precedentă a adus primele valori termice ce duc cu gândul că toamna nu este departe, asta, după multe zile și nopți deosebit de calde ce au caracterizat această lună. Mai mult, valorile minime de temperatură au scăzut foarte mult, până la limita înghețului în zonele montane mai înalte.
Conform materialului atașat, în bună parte a Moldovei s-au înregistrat valori minime de temperatură ce s-au încadrat în intervalul 11-13°C, de-a dreptul rece, după nopțile calde din primele două decade ale lunii în curs. La munte, minimele s-au încadrat, în general, între 3 și 7°C, mai coborâte, până la limita înghețului în zonele înalte, la peste 2000 m altitudine.
Distribuția valorilor minime de temperatură Moldova 23.VIII.2017
(Sursa datelor: meteoromania.ro, meteo.md, meteo.gov.ua)
Aceste minime coborâte s-au înregistrat pe fondul unei circulații atmosferice din sector predominant nord-vestic, ce a transportat (și continuă să transporte) un aer rece, polar-maritim (mP) peste arealul geografic al Moldovei. Circulația în cauză este rezultatul unui cuplaj baric constituit între un sistem depresionar situat la est de Moldova și un vast anticiclon, ce ocupă spații extinse din centrul și nord-vestul Europei.
Tipul de circulație atmosferică este unul nord-vestic în regim ușor anticiclonic, de aceea și condițiile pentru aceste valori minime coborâte. Evident, partea estică a provinciei s-a situat în regim predominant ciclonic, de unde și un grad mai ridicat al nebulozității, ce a împiedicat pierderea căldurii în cursul nopții. În schimb, vestul Moldovei, s-a situat într-un regim ușor anticiclonic, lucru caracterizat printr-un cer variabil, ce a înlesnit o răcire mai pronunțată în cursul nopții, de unde și acele valori minime modeste de temperatură. Ca o dovadă, regiunile depresionare, vecine Moldovei, precum Depresiunea Ciucului, au înregistrat valori minime de temperatură de 2…4°C, cu cele 3,1°C la Miercurea Ciuc. De altfel, și ariile montane mai înalte au înregistrat valori reduse de temperatură, de numai 1,6°C pe Iezer sau 0,6°C pe Călimani (chiar în vestul extrem al regiunii de interes – Moldova.
Demn de subliniat este faptul că astfel de circulații atmosferice (nord-vestice anticiclonice, în mod evident) sunt vectorul principal al producerii brumelor timpurii – toamna respectiv, al celor târzii – primăvara. Pe fondul unor astfel de circulații au de suferit toate regiunile din nordul României. Peste Moldova, pe baza efectului Coandă, impus de osatura Carpaților Păduroși și continuată cu cea a Orientalilor (Bordei-Ion, N. 1988; Apostol, L., Sfîcă, L. 2011), masele de aer rece sunt transportate până în partea central-nordică a provinciei, în conformitate cu cele ilustrate și pe materialul de mai jos.
Distribuția spațială cu abaterea liniilor de curent la est de Carpați pe baza efectului Coandă de la circulația vestică
(Bordei-Ion, N. 1988, prelucrat Apostol, L., Sfîcă, L. 2011)
Rezumat: Am fost martori la prima noapte ce a adus valori minime de temperatură potrivite pentru ultimele zile de august. Înregistrarea acestor valori termice se efectuează, în mod evident , pe acele tipuri de circulații nord-vestice, circulații ce transportă aer maritim-polar (mP). Categoric, un rol important l-a jucat și caracteristica acestor mase de aer, aceasta fiind una ușor anticiclonică, lucru ce a ajutat, pe lângă factorul advectiv, și cu cel de natură radiativă, prin pierderi de căldură la înregistrarea acestor minime. Dacă vorbeam de o circulație exclusiv anticiclonică, pierderile radiative erau și mai ridicate, fapt ce se concretiza prin valori minime de temperatură și mai scăzute cu 2…4°C pe ansamblul înregii regiuni.(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.