Drumul către toamnă cu vreme de iulie…

Până la debutul calendaristic al toamnei au mai rămas două zile, însă vremea ne propune, în continuare, porții de vară autentică peste bună parte a țării. Cu toate acestea, ultimele două zile, pe fondul unei vremi mai reci, ne-a amintit, totuși, că toamna este aproape.

Ziua de azi, 30.VIII.2017 se caracterizează prin vasta extindere a unui areal anticiclonic peste cea mai mare parte a Europei. Respectiva formațiune barică se centrează la nord-est de România, pe nordul Ucrainei – sudul Rusiei europene.

În aceste condiții, vorbim de situarea Europei centrale, sudice și de răsărit în plină advecție de aer cald, pe componentă sudică și ușor sud-vestică.

Condițiile ilustrate pe materialul de mai jos se vor păstra pentru zona geografică a României și împrejurimi până la finalul săptămânii în curs. La început, deoarece transportul de aer cald este în plin regim anticiclonic, încălzirea va fi una mai lentă, contribuind din plin și abundența orelor cu Soare. Așadar, următoarele două dimineți vor fi mai răcoroase, potrivite pentru data din calendar. Pe văi și depresiuni vor fi condiții de apariție locală a ceții și/sau a norilor stratiformi.

Ulterior, odată cu apropierea ariilor de joasă presiune, ce activează în momentul de față peste vestul și nord-vestul Europei, gradientul baric va crește, condiții ca circulația maselor de aer să fie una mai susținută, dinspre sud-vest. Această situație se va observa către finalul săptămânii, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru primele zile de toamnă. În cursul weekend-ului putem vorbi de antingerea și chiar depășirea pragului de caniculă (35°C) în sudul și sud-vestul țării. De asemenea, zilele de sâmbătă și duminică vor caracteriza o vreme deosebit de caldă și în cea mai mare parte a Moldovei.

Condiții meteo Europa 30.VIII.2017 ora 12 UTC (15 L.T.)
Sursa materialelor: metoffice.gov.uk; sat24.com

Evident, odată cu apropierea ariilor de joasă presiune de România, circulația va fi una sud-vestică, în regim ciclonic. Masa de aer cald va traversa bazinul central al Mării Mediterane, condiții pentru a se încărca cu umezeală. Ca urmare, căldura de la sfârșitul săptămânii va fi una asociată și cu o umiditate atmosferică mai ridicată, tradusă printr-un disconfort termic destul de ridicat, cu atingerea și depășirea pragului critic de 80 unități.

Finalul intervalului (în mod special, ziua de duminică), odată cu apropierea frontului rece de regiunile nord-vestice și vestice ale României, gradul de instabilitate se va generaliza. Sâmbătă, instabilitatea atmosferică va fi prezentă în vestul și nord-vestul extrem teritoriului, cât și în zonele de deal și munte asociate Orientalilor și Apusenilor. Duminică, instabilitatea atmosferică va cuprinde și regiunile centrale și de nord-est ale țării, dar și toate zonele de deal și de munte. Singurele regiuni ce par că vor scăpa de instabilitate în săptămâna curentă sunt cele din sud-estul țării.

Rezumat: Ne așteaptă zile autentice de vară la cumpăna dintre vară și toamnă în cea mai mare parte a țării. Către finalul săptămânii, odată cu apariția unor circulații sud-vestice în regim ciclonic (SVC), vorbim, într-o primă fază, de o vreme deosebit de caldă pentru debut de Răpciune, aceasta fiind însoțită și de nelipsitul disconfort termic. Advecția de aer cald în regim ciclonic, în cele din urmă, va genera și fenomene asociate instabilității atmosferice (descărcări electrice, ploi torențiale, intensificări ale vântului, căderi de grindină). Inițial, astfel de manifestări vor fi prezente în zonele deluroase și montane, ca rezultat al inițierilor orografice, după care, odată cu avansul unui front rece către est, nebulozitatea se va extinde  peste vestul, nordul, nord-estul și centrul țării. Evident, astfel de  manifestări nu sunt excluse nici din restul teritoriului (©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.