De unde a venit acest aer rece, spre bucuria multora

După șirul de zile fierbinți ce au însoțit primele două decade ale acestei luni, într-un final s-a produs și mult așteptata răcire a vremii, însoțită și de intensificări mai susținute ale vântului. De altfel, despre acest proces de răcire a vremii s-a vorbit și pe Meteo Moldova, într-una din postări.

Procesul de răcire a vremii a debutat chiar din primele ore ale zilei în nord-vestul extrem al Moldovei. Ca urmare, în toate aceste părți, maximele termice ale zilei în curs s-au înregistrat în primele ore ale dimineții și nu în cursul după-amiezii, cum este și firesc.

Conform materialului atașat, în cea mai mare parte din centrul provinciei, asaltul aerului rece s-a produs în intervalul orar 12-14, ca urmare a traversării Moldovei de către un front rece ce aparține de un sistem depresionar activ pe zona geografică a Peninsulei Scandinave. Pe acest fond, și de această dată valorile maxime de temperatură s-au înregistrat până la orele amiezii.

Propagarea în timp a masei de aer rece Moldova 21.VIII.2017
(Sursa Datelor: meteoromania.ro; meteo.md; meteo.gov.ua)

Răcirea și-a făcut simțită prezența după orele 15-17 și în părțile sudice și de sud-est ale Moldovei, prilej ca prin aceste areale valorile maxime să mai depășească ușor 29-30°C.

Asociat acestui front atmosferic rece, la zona de contact cu aerul cald, preexistent, s-au generalizat și unele sisteme noroase convective, mai evidente pe zona descrisă de județele Vrancea-Bacău.

În rest, inclusiv în județele amintite, vântul a suflat tare, din sector pedominant nord-vestic. Acest lucru ilustrează faptul că în spatele sistemelor noroase ce au însoțit linia de front înaintează către est un areal de mare presiune, centrat în momentul de față (21.08.2017 12 UTC) pe nord-vestul Europei.

Pe acest considerent, circulația maselor de aer este una din sector predominant nord-vestic, inițial, în regim ciclonic, însă va căpăta proprietăți ușor anticiclonice de mâine (22.08.2017) încolo. Ca urmare, așteptăm o ușoară ameliorare a vremii, cu șanse mai ridicate de ploi în zona montană cât și prin jumătatea de est a Moldovei. Evident, ploi slabe nu sunt excluse nici în restul acesteia.

Vestea îmbucurătoare este că acest tip de circulație atmosferică se va păstra până la mijlocul săptămânii în curs, aducând o vreme potrivită pentru final de august, ceea ce face să ne gândim că debutul calendaristic al toamnei este la circa 10 zile distanță…

Privit pe termen mai îndepărtat, a doua parte a săptămânii se va caracteriza printr-o nouă încălzire a vremii, chiar una destul de consistentă, cel puțin, în cursul zilelor de vineri-duminică. Conform actualelor modelări atmosferice, circulația maselor de aer va fi una sudică, chiar sud-vestică, în condiții anticiclonice. Până atunci mai este ceva timp, moment ca în tumultul atmosferic și, evident, al modelărilor atmosferice să intervină schimbări.

Rezumat: După un final de săptămână călduros, chiar canicular prin unele zone, a urmat și o binemeritată răcire a vremii. Evident, aceasta s-a realizat pe fondul unui vânt destul de puternic. Mai îmbucurător este faptul că această răcire va dura vreo 3-4 zile, după care, la orizont se întrevede un nou proces de încălzire al vremii. Acesta pare să fie chiar unul susținut, cu maxime ce au șanse mari de a atinge și depăși pragul caniculei (35°C) în zonele joase ale Moldovei.

(©Dr. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.