Cuptorul lui Gustar

Acesta, fără dubii, este fără și poate cel mai arzător val de căldură ce a cuprins toată jumătatea sudică a Europei în cursul acestei veri. Vorbim de acel tip de masă de aer cald ce unește atât intensitatea cât și o durată foarte mare, lucru resimțit de toți, de altfel.

Partea și mai rea este dată de faptul că acest val de căldură, după ce ne-a fiert la foc mic, prezintă șanse ridicate de intensificare în următoarele 2 zile. Ideea este argumentată de apropierea unui nucleu depresionar de regiunile centrale ale Europei. Apropierea acestui sistem depresionar, odată cu o creștere a gradientului baric, va înlesni și o creștere a vitezei de circulație a maselor de aer în sectorul cald al acestuia. Ca urmare, și temperaturile de-a dreptul sahariene ce le așteptăm în următoarele 2-3 zile peste o bună parte a țării, implicit peste arealul geografic al Moldovei. Această advecție accelerată are tot sprijinul de aerul cald, preexistent, ce a rezultat și din stabilitatea aerului, în regim anticiclonic, în ultimele zile. Ca urmare, și suprafața activă (solul, suprafețele asfaltate și ale blocurilor) sunt foarte bine încinse de razele Soarelui.

Raportat la nivelul Moldovei, așa cum s-a arătat și mai devreme, temperaturile vor continua să crească în următoarele zile. Pe acest fond, ziua de mâine va aduce maxime ce vor depăși pragul caniculei (35°C) în toate regiunile provinciei, cu excepția ariilor deluroase înalte și montane din vest. Mai trist este faptul că în cea mai mare parte a Moldovei, conform materialului atașat, se disting maxime de 36…37°C, la care se mai adaugă și puțina umiditate atmosferică, ingredientul ideal pentru disconfort termic accentuat.

Maxime Moldova 4 august 2017 (model de referință: GFS/wetterzentrale.de)

În zonele joase, aferente Câmpiei Colinare a Jijiei, Lunca Siretului și a Prutului, valorile maxime de temperatură vor depăși 37°C. De asemenea, și nopțile vor fi deosebit de calde, cu valori minime de temperatură ce nu vor coborî sub 20…22°C. Ceva mai bine, în zonele depresionare, deluroase și montane din vestul provinciei.

Cu adevărat îngrijorătoare se arată ziua de sâmbătă, 5.VIII, când se întrevăd și maxime de 39…40°C prin zonele joase aferente Câmpiei Colinare a Jijiei și Lunca Prutului. Până sâmbătă mai este ceva timp, perioadă suficientă ca maximele să fie similare cu cele de mâine, infirmând cele prognozate de principalele modelări atmosferice. Cu toate acestea, odată cu apropierea lentă, ce-i drept, a unui sistem depresionar de arealul geografic al Moldovei, sunt șanse mari ca sâmbătă să vorbim de acele maxime de 40°C!!! Rămâne de văzut în ce măsură se vor verifica aceste modelări.

Rezumat: Urmează două-trei zile de-a dreptul de foc peste întreaga Moldovă. Este indicat ca în intervalul orar 10-18 să fie evitate zonele aglomerate, în aer liber sau cele cu o proastă ventilație, ce sporesc gradul de disconfort. Atenție sporită pentru persoanele cu probleme de ordin cardiovascular. Hidratarea corespunzătoare, evitarea alimentației bogate în grăsimi, alcool și evitarea unei vestimentații închise la culoare să fie prima regulă în aceste zile toride!!!!

(©Dr. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.