Nu bine ne-am răcorit după zilele de foc ce au însoțit al patrulea transport major de aer cald ce s-a îndreptat către Europa în cursul acestei veri, că al cincilea este în curs de a-și spune cuvântul. Din fericire, dacă putem să-i spunem, acest ultim val de căldură este unul mai potolit comparativ cu precedentul.
Oricum, și în cazul de față, în părțile central-sud-estice și de sud-est ale Europei, temperaturile maxime vor atinge și depăși pragul celor 40°C. Vestea bună este că de această dată căldura nu va mai avea intensitatea și durata ce a caracterizat precedentul episod.
Pentru arealul geografic al României, caracteristic acestui val de căldură, zilele cele mai calde vor fi reprezentate de 11 și 12 august 2017. Prima zi se va caracteriza prin atingerea unor valori termice ridicate în vestul și sud-vestul țării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor atinge și chiar depăși 39°C. Odată cu apropierea valului de ploi peste toate aceste regiuni, în cursul zilei de sâmbătă, 12 august 2017, vârful de căldură se va muta, de această dată, peste sudul, sud-estul și estul teritoriului. Ca urmare, în toate aceste regiuni sunt așteptate maxime de 36…38°C.
Deoarece vorbim de un transport de aer cald, pe componentă sudică-ciclonică, ce traversează bazinul central al Mediteranei, va fi bogat și în umezeală, fapt ce va face ca indicele temperatură-umezeală să depășească pragul critic de 80 unități pe arii extinse din țară.
Situația meteorologică Europa 10.VIII.2017 (Click pe imagine pentru detalii)
În paralel cu valul de căldură, din cursul după-amiezii de 12 august, gradul de instabilitate va crește, treptat, începând cu regiunile vestice și de sud-vest. În toate aceste regiuni vor fi cantități importante de apă cât și manifestări severe ale vremii (frecvente descărcări electrice, vânt ce va lua și aspect de vijelie, căderi de grindină). Cele mai afectate vor fi ariile deluroase și montane din vestul Meridionalilor, cât și cele din Munții Banatului. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, gradul de instabilitate va cuprinde cea mai mare parte a țării, singurele regiuni neafectate fiind cele estice și de nord-est.
Conform actualelor modelări atmosferice, instabilitatea se va generaliza și pe partea nord-estică a țării în cursul zilei de duminică. Atunci sunt așteptate cantități mai însemnate de apă oriunde în Moldova, însoțite și de frecvente descărcări electrice, vânt ce poate lua, trecător, aspect de vijelie și căderi de grindină.
Deoarece arealul depresionar va avea un traseu pe la sud de România, circulația maselor de aer va fi, în general, dinspre nord-est. Aceasta va transporta un aer ceva mai uscat și cald dinspre Europa de Est, aici fiind activ un areal anticiclonic, caracterizat prin zile însorite. Mai mult, peste regiunile nordice ale Europei activează arii de joasă presiune, în cuplaj cu arealul anticiclonic centrat peste o bună parte a Rusiei Europene, va facilita advecții de aer cald, dinspre sud-est.
Privit pe termen ceva mai lung, săptămâna viitoare va găsi arealul geografic al României în plin regim anticiclonic, lucru ce se va caracteriza printr-o vreme stabilă și în plin proces de încălzire, proces se va materializa de marți-miercuri încolo. Ziua de luni, spre fericirea multora, va fi una mai „răcoroasă”.
Rezumat: Următoarele două zile vor aduce temperaturi și disconfort termic ridicat peste o mare parte a țării, inclusiv în zona Moldovei. Individualizarea unei depresiuni mediteraneene, ce se va aborda și teritoriul țării noastre, se va solda și cu un grad ridicat al instabilității, începând de sâmbătă după-amiază și până luni dimineața. Totuși, luni, odată cu părăsirea teritoriului României de către această depresiune, circulația maselor de aer va fi una dinspre nord, posibil chiar nord-vestică, când ne vom mai răcori.
(©Dr. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.